Saturejka zahradní

(latinský název Satureja hortensis, čeleď Lamiaceae, hluchavkovité) Tato zahradní bylina tvoří keříky, které se rozrůstají až do výšky 25 cm. Kvete od června do října, přičemž se sklízí jak její drobné zelené lístky, tak i bílé kvítky. Lístky se používají ať už čerstvé, nebo sušené. Můžeme použít i celé stonky s lístky, např. k nakládání masa nebo k výrobě bylinkových olejů. Saturejka výborně ochutí saláty, luštěninové pokrmy, pečené brambory. Léčebné účinky – Saturejka podporuje trávicí systém a je výborná při…

Pískavice - "řecké seno"

(latinský název Trigonella foenum-graecum, čeleď Fabaceae, bobovité) Tato 50 cm vysoká bylina roste od června do května. Poznáme ji bezpečně podle trojčetných polodlouhých lístků a žlutých nebo fialových kvítků. Pískavice se sbírá pro její čerstvě vyrašení klíčky a semena, která dozrávají v luscích. Název řecké seno dostala pískavice pro její sušené listy, které se bez stonků využívají na přípravu tzatziki, tvarohových a jogurtových pomazánek, ale také jako koření na maso. Pokud semínka orestujeme na troše oleje, dodají pokrmu výraznou vůni…

Pelyněk černobýl

(latinský název Artemisia vulgaris, čeleď Asteraceae, hvězdnicovité) Tato lehce hořká trvalka roste na pláních, okrajích cest, svazích a v okolí vodních toků. Dorůstá do výšky až 150 cm. Poznáme ji podle silného dřevnatého stonku, který je plný roztřepených listů. Pelyněk kvete od května do září, přičemž se z něj používají především pupeny a konce před rozkvetením. Listy se dají nasušit a poté rozdrolit, čerstvé se nehodí ke konzumaci. Použití této byliny je všestranné, avšak měli bychom pamatovat, že by se…

Bazalka pravá

(latinský název Ocimum basilicum, čeleď Lamiaceae, hluchavkovité) Tato jednoletka je jednoduchá na pěstování, roste na zahrádce, na okenním parapetu i na balkoně v truhlíku. Bylina má své kořeny ve Středozemí a je jednou z nejpoužívanějších kuchyňských bylin. Poznáme ji podle oválných lístků, které můžeme sklízet po celý rok. Lístky používáme čerstvé, např. k rajčatovému salátu. Dají se také nasušit či zamrazit, ale musíme si uvědomit, že touto cestou přijde bazalka o svou krásnou vůni. Pokud máme k dispozici sušené lístky…

Česnek medvědí

(latinský název Allium ursinum, čeleď Alliaceae, česnekovité) Medvědí česnek se vykytuje na velkých plochách, převážně v lesních stinných oblastech. Najdeme ji již zjara, kdy ze země vyrůstají první lístky. Bílé kvítky rozkvétají v květnu. Právě podle nich bezpečně poznáme i na dálku, že se blížíme k místu, kde medvědí česnek roste, neboť kolem sebe šíří výraznou vůni. Rostlina je chráněná. Z listů medvědího česneku je skvělý salát, který má výrazné antioxidační účinky. Výborný je i na způsob špenátu. Dále se…

Hořčice rolní

(latinský název Sinapis arvensis, čeleď Brassicaceae, brukvicovité) Tato jednoletá bylina se často vyskytuje na loukách a polních cestách. Bezpečně ji poznáme podle sytě žlutého hroznovitého květenství. Doba kvetení je od května do srpna. Hořčice rolní se sbírá pro její mladé lístky, ale i žluté konce. Výborné jsou saláty z listů, ale také chutná skvěle nasekaná na čerstvém krajíci chlebu s máslem. Pozor – výhony i listy mají ostrou chuť i vůni, proto bychom je měli používat opatrně a v malém…

Speciální protichřipkový čaj

Tato mimořádně účinná čajová směs vám pomůže, když na vás chřipka teprve začíná útočit! Postup: Bylinky a šípky zalijeme horkou vodou. Necháme louhovat 15 minut. Potom přecedíme, přidáme pomerančovou šťávu a pijeme 3x denně. Potřebujeme: 2 lžičky bezového květu 2 lžičky šípků 1 lžička meduňky 1 lžička mateřídoušky Pomerančová šťáva

Koktejl proti chřipce

Tento koktejl využijete nejen jako lék na chřipku, ale také proti únavě. Navíc nádherně voní a báječně chutná! Postup: Do vody přidáme všechny ingredience. Směs necháme 20 minut mírně vařit a potom slijeme. Potřebujeme: 1,5 lžíce hřebíčku 20 g zázvorového kořene 2 kousky anýzu 10 g skořice 1 stroužek česneku 50 g cukru 650 ml vody

Anýzový sirup

Tento sirup podporuje chuť k jídlu. Postup: Anýzová semena se namáčejí ve směsi alkoholu a destilované vody po dobu 24 hodin. Po čas namáčení se často míchají. Potom se směs scedí a výtažek se vaří s cukrem do zhoustnutí. Poměr 100 g výtažku a 180 g cukru. Potřebujeme: 100 g anýzových semen 50 g alkoholu 500 g destilované vody cukr

Pampeliškový čaj

Postup: Květy, kůru z citronu a pomeranče vložíme do studené vody, přivedeme do varu a vaříme asi 10 – 15 minut. Pak odvar scedíme a přidáme cukr, šťávu z citronu a pomeranče. Potřebujeme: 3 polévkové lžíce pampeliškových květů (sušených) 100 g cukru ½ citronu 1 l vody ½ pomeranče

Heřmánkový sirup

Postup: Heřmánek se navlhčí alkoholem a zalije destilovanou vodou. Necháme 24 hodin louhovat. Potom se tekutina scedí a svaří se s cukrem na zhoustnutí. Poměr: 100 g výtažku a 180 g cukru. Tento sirup podporuje chuť k jídlu! Potřebujeme: 100 g heřmánku 50 g alkoholu 500 g destilované vody cukr

Fenyklový sirup

Postup: Rozdrcený fenykl se navlhčí alkoholem a přelije se destilovanou vodou. Namáčíme 24 hodin. Potom se směs scedí a vaří se s cukrem na sirup do zhoustnutí. Poměr 100 g výtažku a 150 g cukru. Tento sirup pomáhá při chorobách dýchacích cest! Potřebujeme: 100 g fenyklu 50 g alkoholu 500 g destilované vody cukr

Cibulový sirup

Postup: Čerstvá cibule se nastrouhá a smíchá se s vodou a alkoholem. Necháme dva dny stát. Potom se směs scedí. Tekutina se vaří s cukrem na sirup do zhoustnutí. Tento sirup pročišťuje krev! Potřebujeme: 100 g cibule 340 g destilované vody 100 g alkoholu 100 g cukru