Prababiččin bramborák

Postup:

Syrové brambory oloupeme, vypereme ve studené vodě a nastrouháme na jemném struhadle (lze i na hrubém, pro ty, kdo mají rádi větší kousky brambor). Máme-li v bramborové směsi hodně šťávy, trochu odlijeme. Přidáme utřený česnek (jak má kdo rád), špetku mletého kmínu, vajíčko, osolíme. Ke směsi přidáme nakrájenou uzeninu nebo nakrájené uzené maso. Celou směs zahustíme trochou prosáté hladké mouky. Plech vymažeme domácím sádlem, předehřejeme troubu na 180 °C, směs rozetřeme na plech do tvarů malých bramboráčků a dáme upéct.

Potřebujeme:

brambory

česnek

uzeninu nebo uzené maso

mletý kmín

1 vajíčko

sůl

hladká mouka

sádlo

 

 

Paštika od prababičky

Postup:

Játra trochu osmahneme na cibulce. Cibuli nakrájíme na jemno. Všechny ingredience pomeleme v mlýnku 3x za sebou. Plníme do zavařovacích sklenic. Vaříme ve vodě při 100 °C asi 1 hodinu.

Potřebujeme:

1 kg syrových jater

3 cibule

1 kg vařeného podbradku

pepř

sůl

vajíčka dle libosti

 

 

Výborný piškot

Potřebujeme:

4 bílky

2 celá vejce

6 polévkových lžic krystalového cukru

7 polévkových lžic výběrové polohrubé mouky

 

Postup:

 

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smícháme vejce s cukrem a moukou, přidáváme sníh a opatrně spojíme v hladkou směs. Piškot se hodí na dorty, zákusky, ale lze jej také posypat ovocem. Pečeme v předehřáté troubě.

Preclíky

Postup:

Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáváme mléko tak, aby se těsto nelepilo. Těsto necháme vykynout na teplém místě. Vytvarujeme válečky, ze kterých smotáme tvar preclíku. Lze vytvarovat i tyčinky. Potřeme vajíčkem, posypeme podle chuti a pečeme dozlatova.

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky

13 dkg margarínu

1 celé vejce

5 dkg kvasnic

Necelý půl litr mléka

Vajíčko na potření

Kmín, sůl, mák, krystalový cukr – na posypání podle chuti

 

 

Mramorovaná bábovka naší prababičky

Postup:

Utřeme máslo s cukrem. Přidáme žloutky, necháme šlehat alespoň 10 minut. Potom přidáme mouku, citronovou kůru, prášek do pečiva, mléko, sníh. Těsto si rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu obarvíme pravým holandským kakaem. Světlou hmotu nalijeme do sádlem vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy. Po lžičkách přidáváme tmavou hmotu, aby uvnitř bábovky vznikl mramorový vzor. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, teplotu případně snižujeme. Hotovou bábovku vyklopíme na servírovací podnos a posypeme vanilkovým cukrem.

Potřebujeme:

28 dkg másla

46 dkg cukru

6 žloutků

56 dkg mouky

citronová kůra

1 prášek do pečiva

sníh ze 6ti bílků

¼ l mléka

Kakao

vanilkový cukr

 

 

Krémové věnečky

Postup:

- těsto:

Vodu, tuk a sůl dáme vařit (do nepřilnavého hrnce!). Nakonec odstavíme z plamene a vmícháme mouku. Opět vrátíme nad plamen a usilovně mícháme, až se hmota spojí. Nesmíme připálit! Do vychladlé směsi přimícháme vajíčka. Naplníme cukrářský sáček a na pečicím papíře tvarujeme věnečky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova. Troubu během pečení neotvíráme! Těsto by spadlo a věnečky by nevypadaly pěkně. Po vychladnutí rozkrojíme a plníme krémem.

- krém:

½ l mléka dáme vařit (do nepřilnavého hrnce!) s krystalovým cukrem. Z ¼ l studeného mléka, vanilkového cukru, mouky, žloutků vymícháme směs, kterou vlijeme do horkého mléka. Vše vyšleháme dohladka. Do vychladlého krému přidáme 25 dkg másla nebo tuku a směs mícháme do pěny. Nakonec pro vylepšení chuti přidáme rum.

Potřebujeme:

- na těsto:

30 dkg vody

15 dkg tuku

Špetka soli

15 dkg mouky

4 vejce

- na krém:

½ l mléka

25 dkg krystalového cukru

vanilkový cukr

¼ l studeného mléka

6 lžic polohrubé mouky

2 žloutky

25 dkg másla

 

 

 

Koblížky

Postup:

Žloutky s mlékem a rumem hřejeme na plotně do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit! Poté šleháme do vychladnutí a přimícháme zbytek ingrediencí. Z těsta vytvarujeme kuličky. Koblihy smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Koblihy nadíváme cukrářským sáčkem nebo pistolí s marmeládou. Můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí.

Potřebujeme:

5 žloutků

1 lžíce rumu

trocha mléka

2 g kvasnic

½ kg mouky

8 dkg rozpuštěného másla

 

 

Heřmánkový sirup

Postup:

Heřmánek se navlhčí alkoholem a zalije destilovanou vodou. Necháme 24 hodin louhovat. Potom se tekutina scedí a svaří se s cukrem na zhoustnutí. Poměr: 100 g výtažku a 180 g cukru.

 

Tento sirup podporuje chuť k jídlu!

 

Potřebujeme:

100 g heřmánku

50 g alkoholu

500 g destilované vody

cukr

 

 

Fenyklový sirup

Postup:

Rozdrcený fenykl se navlhčí alkoholem a přelije se destilovanou vodou. Namáčíme 24 hodin. Potom se směs scedí a vaří se s cukrem na sirup do zhoustnutí. Poměr 100 g výtažku a 150 g cukru.

 

Tento sirup pomáhá při chorobách dýchacích cest!

 

Potřebujeme:

100 g fenyklu

50 g alkoholu

500 g destilované vody

cukr

 

 

Čokoládové dortíčky

Postup:

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Dopečená kolečka slepujeme k sobě marmeládou. Na roštu je poléváme čokoládovou polevou a zdobíme kompotovanou višní. 

Potřebujeme:

14 dkg másla

28 dkg polohrubé mouky

7 dkg cukru

4 dkg mletých ořechů

trocha kakaa

mletá skořice na špičku nože

marmeláda

čokoládová poleva

kompotované višně

 

 

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS