Brutnák lékařský

(latinský název Borago officinalis, čeleď Boraginaceae, brunátkovité)

Tato velká a vysoká zahradní bylinka kvete modrými kvítky, poznáme ji také podle ochlupených stonků. Doba kvetení je od května do července.

Využíváme její mladé lístky, které se sbírají jak před rozkvětem, tak i v průběhu kvetení. Podobně jako medvědí česnek můžeme nať brutnáku lékařského využít na „špenát“, ale nasekaná chutná skvěle v salátech, tvarohových pomazánkách a pokrmech z jogurtu. Hodí se i k pečené rybě. Má silnou okurkovou chuť, proto výborně chutná jako přísada v okurkovém salátu.

 

Léčebné účinky – Brutnák lékařský působí proti vysokému krevnímu tlaku, podporuje látkovou výměnu, posiluje nervy, ovšem pamatujme na to, že bychom neměli tuto bylinu používat v nadměrném množství.

Saturejka zahradní

(latinský název Satureja hortensis, čeleď Lamiaceae, hluchavkovité)

Tato zahradní bylina tvoří keříky, které se rozrůstají až do výšky 25 cm. Kvete od června do října, přičemž se sklízí jak její drobné zelené lístky, tak i bílé kvítky.

Lístky se používají ať už čerstvé, nebo sušené. Můžeme použít i celé stonky s lístky, např. k nakládání masa nebo k výrobě bylinkových olejů. Saturejka výborně ochutí saláty, luštěninové pokrmy, pečené brambory.

 

Léčebné účinky – Saturejka podporuje trávicí systém a je výborná při nadýmání.

Pískavice - "řecké seno"

(latinský název Trigonella foenum-graecum, čeleď Fabaceae, bobovité)

Tato 50 cm vysoká bylina roste od června do května. Poznáme ji bezpečně podle trojčetných polodlouhých lístků a žlutých nebo fialových kvítků.

Pískavice se sbírá pro její čerstvě vyrašení klíčky a semena, která dozrávají v luscích. Název řecké seno dostala pískavice pro její sušené listy, které se bez stonků využívají na přípravu tzatziki, tvarohových a jogurtových pomazánek, ale také jako koření na maso. Pokud semínka orestujeme na troše oleje, dodají pokrmu výraznou vůni a chuť.

 

Léčebné účinky – Pískavice povzbudí chuť k jídlu, má kladný vliv na funkci jater a trávicího traktu. Je výborným doplňkem stravy pro cukrovkáře, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi. Povzbuzuje nervy a celkový organismus.

Pelyněk černobýl

(latinský název Artemisia vulgaris, čeleď Asteraceae, hvězdnicovité)

Tato lehce hořká trvalka roste na pláních, okrajích cest, svazích a v okolí vodních toků. Dorůstá do výšky až 150 cm. Poznáme ji podle silného dřevnatého stonku, který je plný roztřepených listů.

Pelyněk kvete od května do září, přičemž se z něj používají především pupeny a konce před rozkvetením. Listy se dají nasušit a poté rozdrolit, čerstvé se nehodí ke konzumaci.

Použití této byliny je všestranné, avšak měli bychom pamatovat, že by se neměl míchat s ostatními bylinami. Výborná je pelyňkem posypaná pečeně, např. husí, kachní, skopová a vepřová. Skvěle chutná i na omeletě nebo v zelí.

 

Léčebné účinky – Pelyněk černobýl působí příznivě na trávicí systém, povzbuzuje také chuť k jídlu.

Bazalka pravá

(latinský název Ocimum basilicum, čeleď Lamiaceae, hluchavkovité)

Tato jednoletka je jednoduchá na pěstování, roste na zahrádce, na okenním parapetu i na balkoně v truhlíku. Bylina má své kořeny ve Středozemí a je jednou z nejpoužívanějších kuchyňských bylin. Poznáme ji podle oválných lístků, které můžeme sklízet po celý rok.

Lístky používáme čerstvé, např. k rajčatovému salátu. Dají se také nasušit či zamrazit, ale musíme si uvědomit, že touto cestou přijde bazalka o svou krásnou vůni. Pokud máme k dispozici sušené lístky bazalky, je dobré je před použitím rozmělnit mezi prsty, aby se uvolnilo zbylé aroma byliny. Používá se na výrobu pesta, do salátů nebo směsí bylin, ale můžeme ji také naložit do oleje či octa.

Používají se také květy bazalky, které se výborně hodí na ozdobení pokrmů.

Pozor – sklizeň lístků provádíme opatrně nebo raději odstřiháváme nůžkami, abychom nepoškodili celý výhon.

 

Léčebné účinky – Bazalka pravá působí antisepticky, její konzumace a vůně celkově povzbuzuje organismus. Čistí krev a je antiseptická. Neměli bychom ji však používat během těhotenství a kojení.

Česnek medvědí

(latinský název Allium ursinum, čeleď Alliaceae, česnekovité)

Medvědí česnek se vykytuje na velkých plochách, převážně v lesních stinných oblastech. Najdeme ji již zjara, kdy ze země vyrůstají první lístky. Bílé kvítky rozkvétají v květnu. Právě podle nich bezpečně poznáme i na dálku, že se blížíme k místu, kde medvědí česnek roste, neboť kolem sebe šíří výraznou vůni. Rostlina je chráněná.

Z listů medvědího česneku je skvělý salát, který má výrazné antioxidační účinky. Výborný je i na způsob špenátu. Dále se používá do omáček, tvarohových pomazánek, polévek, ale i jako obyčejný kuchyňský česnek.

Pokud se vydáme na sběr medvědího česneku, pamatujme, že listy je třeba uchovávat v chladničce, jelikož rychle ztrácejí vůni. Pokud je nakrájíme na tenké pásky, dají se snadno usušit.

Pozor – česnek medvědí se dá zaměnit za listy jedovaté konvalinky vonné. Rozdíl poznáme, když utrhneme lístek, rozmačkáme ho v dlani a přičichneme. Pokud nevoní po česneku, jedná se o konvalinku.

 

Léčebné účinky – Medvědí česnek má silné antibiotické účinky, působí protizánětlivě. Pozitivně ovlivňuje trávicí systém, působí proti vysokému krevnímu tlaku. Pokud nás trápí kornatění tepen, sázka na medvědí česnek je trefa do černého!

Hořčice rolní

(latinský název Sinapis arvensis, čeleď Brassicaceae, brukvicovité)

Tato jednoletá bylina se často vyskytuje na loukách a polních cestách. Bezpečně ji poznáme podle sytě žlutého hroznovitého květenství. Doba kvetení je od května do srpna.

Hořčice rolní se sbírá pro její mladé lístky, ale i žluté konce. Výborné jsou saláty z listů, ale také chutná skvěle nasekaná na čerstvém krajíci chlebu s máslem.

Pozor – výhony i listy mají ostrou chuť i vůni, proto bychom je měli používat opatrně a v malém množství.

 

Léčebné účinky – Glykosidy, které hořčice rolní obsahuje, mají kladný vliv na žaludeční činnost a podporují trávicí systém.

Ovesné placky

Postup:

Ovesné vločky, banán a vejce rozmačkáme v ruce. Až se směs spojí, dáme smažit na pánev z obou stran. Na jednu porci servírujeme 3 – 4 placky, které vrstvíme na sebe a prokládáme je jogurtem. Nahoře ozdobíme ovocem a polijeme javorovým sirupem.

 

Potřebujeme:

40 g mletých ovesných vloček

1 banán

1 vejce

Javorový sirup

25 g borůvek (můžeme použít i např. jahody či maliny)

 

Bílý nízkotučný jogurt

Mikroregion Buchlov

Mikroregion Buchlov byl založen v roce 1999. Spolupráce s ostatními mikroregiony Slovácka zaručila této oblasti rozvoj zejména v oblasti cestovního ruchu. Mikroregion Buchlov se nachází v nádherné krajině chřibských lesů, které stojí za to navštívit jak pro potěchu oka, tak i duše.

Obce a městyse mikroregionu:

Boršice

Břestek

Buchlovice

Hostějov

Medlovice

Modrá

Osvětimany

Salaš

Staré Hutě

Stříbrnice

Stupava

Tupesy

Velehrad

Zlechov

 

 

  • 0
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS