Žebrácká polévka

Postup:

V hrnci uvaříme dvě brambory, které jsme si nakrájeli na kostičky. Dochutíme solí. Když jsou brambory poloměkké, přidáme chleba na kostičky, necháme chvíli provařit. Promícháme metličkou, přidáme rozšlehané vajíčko a petrželku. Nakonec přidáme plátek domácího másla.

 

Potřebujeme:

2 větší brambory

Sůl

Dva krajíce chleba

1 vejce

Čerstvě nasekaná petrželka

 

Domácí máslo

Zeleninová polévka s tuřínem

Postup:

Cibuli, brambory, tuřín, mrkev a petržel nakrájíme na kostičky, které osmahneme na sádle. Přidáme koření a vše zalijeme vodou. Nakonec přidáme předem namočené sušené houby i s vodou, ve které se namáčely. Uvaříme do poloměkka. Uzené koleno dáme vařit zvlášť do jiného hrnce. Až je maso uvařené, obereme ho a nakrájíme. Vložíme maso do polévky, deset minut povaříme a podáváme s chlebem.

 

Potřebujeme:

1 velká cibule

4 brambory

50 g sádla

1 vepřové uzené koleno

½ hlávky kapusty

1 malý tuřín

1 mrkev

1 petržel

2 hrnky sušených hub

Sůl

Pepř

Nové koření

 

Bobkový list

Uzená polévka

Postup:

Uzené maso omyjeme studenou vodou. Dáme ho vařit do hrnce a přidáme nakrájenou zeleninu. Zvolna vaříme, až maso změkne. Nakonec vývar přecedíme, přidáme kroupy, nakrájené zelí (lze jen natrhat na kousky) a brambory na kostičky. Vaříme vše doměkka. Ochutíme solí, česnekem a majoránkou.

 

Potřebujeme:

Uzené maso (např. koleno)

Mrkev

Cibule

Petržel

Celer

Kroupy

Hlávkové zelí

Brambory

Sůl

Česnek

Majoránka

 

 

Škvarkový krajanec z Hluku

Postup:

 

Mouku přesejeme přes síto na vál. Uděláme důlek, do kterého dáme cukr, rozdrobené kvasnice a vlažnou smetanu. Necháme vzejít kvásek, pak přisypeme sůl, sádlo a umleté škvarky. Z této směsi vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout pod čistou utěrkou. Poté si těsto rozdělíme na dva díly (lze i na čtyři, pokud chceme menší krajance). Z dílů vyválíme placky, které by měly být tlusté asi 2 cm. Ty přeneseme na plech a nožem naznačíme na plackách mřížku. Posypeme solí a kmínem a pečeme dozlatova.

 

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky

400 g škvarků

Sůl

Smetana

2 čajové lžičky cukru

40 g kvasnic

200 g sádla

Kmín

Povidlová omáčka z Hluku

Postup:

Na domácím sádle si připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme vývarem či vodou. Dosolíme, přidáme povidla a dobře provaříme. Nakonec dochutíme cukrem, citronovou kůrou a mletou skořicí. K ozvláštnění je dobré přidat nakrájené sušené švestky. Podáváme s knedlíkem a uzeným masem.

 

Potřebujeme:

Domácí sádlo

Hladká mouka

Vývar nebo voda

Povidla

Cukr

Sůl

Citronová kůra

 

Mletá skořice

Podmáslový krajanec z Hluku

Postup:

Z hladké mouky si vytvoříme na vále důlek, do kterého přidáme podmáslí. Přisypeme prášek do pečiva a vypracujeme těsto, které rozválíme asi na 0,5 cm a potřeme sádlem nebo nastrouhaným 100 % tukem. Těsto přeložíme a opět rozválíme, toto pak rozdělíme na dva díly, které znovu rozválíme na asi 2 cm tlustý pláty. Ty přeneseme na plech, nožem na plátech naznačíme mřížku a placky posypeme kmínem a solí. Pečeme v předehřáté troubě na asi 180 °C dozlatova.

 

Potřebujeme:

500 g hladké mouky

250 ml podmáslí

250 g sádla nebo 100 % tuku

Sůl

½ prášku do pečiva

 

kmín

Omáčka z drobů

Postup:

Kořenovou zeleninu dáme do hrnce, přidáme očištěné žaludky a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nejsou vnitřnosti měkké. Na pánvi si z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou přidáme do vývaru, ve kterém jsme vařili žaludky. Zeleninu, která nám zůstala po přecezení, přepasírujeme přes síto do omáčky. Dále budeme zpracovávat drůbeží játra, která naškrábeme nožem na prkénku a podusíme je na zpěněné cibulce se sádlem. Tuto směs vmícháme do omáčky. Vše zjemníme smetanou, přidáme podle chuti sůl, ocet a pepř. Omáčka je výborná ke krajanci nebo knedlíku.

 

Potřebujeme:

250 g drůbežích žaludků

250 g drůbežích jater

1 mrkev

1 petržel

½ celeru

2 cibule

100 g másla

Smetana 33%

Hladká mouka

Sůl

Pepř

 

Ocet

Omáčka ke kuřecímu masu

Postup:

Cibulku pokrájíme na jemno, smažíme na sádle dorůžova. Přisypeme trochu sladké papriky a jeden utřený stroužek česneku. Vše zalijeme vývarem (nejlépe slepičím). Na pánvi si připravíme zásmažku ze sádla a hladké mouky. Zásmažku vmícháme do směsi. Přidáme mléko a zvolna vaříme. Nakonec přidáme smetanu a omáčku dochutíme solí a pepřem. Omáčku podáváme s knedlíkem a vařenou slepicí, kuřetem.

 

Potřebujeme:

Cibule

Sádlo

Mletá sladká paprika

1 stroužek česneku

Vývar

Hladká mouka

Mléko

Smetana 33%

Sůl

 

Pepř

Okurková (oharková) omáčka

Postup:

Na pánev dáme sádlo, přisypeme hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku. Tu zalijeme studeným mlékem a na mírném plamenu vaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme octem, solí, cukrem a přidáme nakrájené okurky (nakládané, kvašené), které jsme podusili na másle. Nakonec vmícháme rozšlehaný žloutek v troše mléka. Omáčku zjemníme smetanou a provaříme. Podáváme s vajíčkem nebo uzeným masem a s knedlíkem.

 

Potřebujeme:

Sádlo

Hladká mouka

Mléko

Ocet

Sůl

Cukr

Okurky (nakládané nebo kvašené)

Žloutek

Smetana 33%

 

 

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS