Čokoládovo-ořechový dort od paní Hany

Postup:

Žloutky utřené s máslem a částí cukru postupně zlehčíme bílky vyšlehanými se zbývajícím cukrem. Pak přimícháme ještě směs nastrouhané čokolády, nahrubo nasekaných ořechů a mandlí a kakao. Vzniklou hmotu nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou. Pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po vychladnutí ozdobíme podle vlastní fantazie. Například čokoládovou polevou, moučkovým cukrem, ořechy, nasekanými mandlemi a plátky sušeného pomeranče.

Potřebujeme:

6 vajec

225 g másla

100 g cukru krystal

100 g hořké čokolády

150 g mandlí

150 g vlašských ořechů

1 polévková lžíce kakaa

 

 

Ananasový řez od paní Mileny

Postup:

Ušleháme máslo s cukrem a žloutky. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy a sněhem z bílků. Pečeme ve vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem do růžova. Vychladlý moučník slabě potřeme marmeládou a poklademe piškoty namočenými v rumu a zalijeme krémem.

Potřebujeme:

15 dkg polohrubé výběrové mouky

25 dkg mletého cukru

20 dkg Hery

6 vajec

15 dkg mletých ořechů

1 prášek do pečiva

1 balíček dětských piškotů

1 konzerva ananasu

Marmeláda

Rum

25 dkg másla

10 dkg cukru

Čokoládová poleva

Vanilkový pudink

Krém:

Utřeme 25 dkg másla s 10 dkg ml. cukru do pěny. V ananasové šťávě z kompotu uvaříme vanilkový pudink a vychladlý vmícháme do máslového krému. Přidáme na kostičky nakrájený ananas, natřeme na piškoty a dáme do lednice vychladit. Pak dezert polijeme čokoládovou polevou.

 

 

Tip: Nejlepší je nechat dezert odležet alespoň 1 den v lednici!

Slovácká pizza od paní Evy

Postup:

Vše dobře vymícháme, těsto musí být řídké. Vylijeme ho na dobře vymazaný plech, aby se pizza nepřilepila. Těsto potřeme sladkým kečupem, posypeme nakrájenou anglickou slaninou, přidáme žampiony na plátky, jemně nakrájený česnek, jemně nakrájenou cibulku, plátky tvrdého sýra. Pečeme 20 minut při teplotě 200 °C.

 

Potřebujeme:

2 bílé jogurty

2 kelímky od jogurtu polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

2 celá vajíčka

Kečup

Anglická slanina

Sýr

Žampiony

Česnek

Cibulka

 

 

Tip:

 

Ingredience na pizzu si může každý zvolit sám podle chuti – výborná je i se šunkou a ananasem či s pálivými papričkami!

Celerová pomazánka

Postup:

Citron nastrouháme, celer nastrouháme. Smícháme dohromady. Přidáme pomazánkové máslo, utřený česnek, majonézu. Osolíme a opepříme podle chuti. 

 

Tip: Pomazánka se skvěle hodí k silvestrovskému pohoštění!

 

Potřebujeme:

15 dkg citronu

Celer

½ kelímku pomazánkového másla

2 stroužky česneku

Majonéza

Sůl

Pepř

 

 

Uherské Hradiště

Město bylo založeno 15. října roku 1257 českým králem Přemyslem Otakarem II. Uherské Hradiště je odedávna přirozeným středem Slovácka – regionu proslulého svébytným folklórem, cimbálovou muzikou, kvalitním vínem, bohatě zdobenými kroji a řadou zachovaných lidových tradic. Historické jádro města bylo prohlášeno městskou památkovou zónou.

  • 0

Sněhové koláčky

Postup:

Rozkrájíme máslo, přidáme cukr, žloutek, smetanu a zbytek ingrediencí. Necháme půl hodiny odstát. Těsto nesmí být tuhé ani řídké, aby šlo rozválet na desce. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, která vyskládáme na vymaštěný plech. Kolečka pečeme dozlatova a vychladlé slepujeme sněhem z vaječných bílků.

 

Potřebujeme:

-          10 dkg másla

-          14 dkg mouky

-          1 žloutek

-          3 lžíce smetany

-          1 lžíce vína

-          půl lžičky cukru

-          špetka soli

 

 

 

 

Anýzový sirup

Tento sirup podporuje chuť k jídlu.

 

Postup:

Anýzová semena se namáčejí ve směsi alkoholu a destilované vody po dobu 24 hodin. Po čas namáčení se často míchají. Potom se směs scedí a výtažek se vaří s cukrem do zhoustnutí. Poměr 100 g výtažku a 180 g cukru.

 

Potřebujeme:

100 g anýzových semen

50 g alkoholu

500 g destilované vody

cukr

 

 

Zavařené višně do moučníků, pudinků a do taženého závinu

Na půllitrovou sklenici potřebujeme 3 vrchovaté lžíce cukru. Omyté a okapané višně, které jsme zbavili stopek, odpeckujeme a plníme je do zavařovacích sklenic. Vrstvy ovoce střídavě prosypáváme cukrem a naplníme láhve. Na povrchu musí zůstat cukr, který pokapeme citronovou šťávou. Láhve uzavřeme a sterilizujeme 15 minut při 80 °C. Při otevření láhve doporučujeme celý obsah ihned spotřebovat. Zbude-li přesto část ovoce, uchováváme je v chladničce.

 

Tříbarevná buchta

Postup:

Pečeme na vymaštěném plechu:

1. těsto je řidší, lehce jej vyválíme a rozdělíme rovnoměrně na plech, nejlépe navlhčenou stěrkou. Na barevné těsto rozetřeme tvaroh rozmíchaný s cukrem a vejcem. 3. těsto nalejeme na tvaroh, netřeme. Pečeme pomalu.

 

Potřebujeme:

- 1. těsto:

30 dkg polohrubé mouky

10 dkg másla

10 dkg mletého cukru

2 lžíce kakaa

3 lžíce studené vody

 

1 vejce

½ balíčku prášku do pečiva

- 2. těsto:

3 kostky tvarohu

1 vejce

10 dkg mletého cukru

1 vanilka

- 3. těsto:

20 dkg mletého cukru

½ sklenky oleje (asi 1 dcl)

6 lžic studené vody

½ prášku do pečiva

 

 

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS