Pampeliškové víno

Postup:

Pampeliškové květy opereme, zbavíme zeleného a dáme do láhve o obsahu 5 l a vše zalijeme svařenou vodou. Láhev ovážeme plátnem. Za dva dny vodu slejeme, přecedíme a svaříme s cukrem a necháme zchladit. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený citron s pomerančem bez jader a droždí s rozdrobeným chlebem. Láhev dobře uzavřeme a necháme 6 týdnů kvasit. Během tohoto procesu citron a pomeranč klesne ke dnu. Po šesti týdnech scedíme, naplníme do lahví a necháme nejméně půl roku odstát ve sklepě.

Potřebujeme:

2 l pampeliškových květů

4 ½ l vody

1 ½ kg cukru

1 pomeranč

1 citron

15 g droždí

Kousek černého chleba

Kousek zázvoru

 

 

Páj

Postup:

Cukr, sůl a prášek do pečiva smícháme. Rozsekáme tuk, rozdrobíme ho jako drobenku a utvoříme důlek, kam nalijeme studenou vodu a rychle zpracujeme. Těsto uhněteme a spíše rukama stloukáme. Vypracované těsto rozdělíme na 2 stejné díly. Vyválíme do formy. Dno propícháme vidličkou a naplníme ovocem. Z druhé části uděláme mřížky. Mřížky potřeme vajíčkem a v prudké troubě upečeme.

Potřebujeme:

25 dkg hladké mouky

14 dkg másla nebo sádla

5 – 6 lžic studené vody

Trocha soli

1 žloutek na potření

- náplň:

50 dkg jablek

Jahody

Lžíce strouhanky nebo piškotových drobků

Cukr podle chuti

 

 

Košíčky s višněmi

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme žloutek a moučkový cukr a rozsekáme změklý tuk. Citron omyjeme a pak z částí citronu nastrouháme kůru. Těsto rychle na vále zpracováváme, rozdělíme dílky a formičky dobře vymazané tukem a vyplňujeme těstem. Dáme péci do středně vyhřáté trouby. Upečené košíčky necháváme vychladnout, můžeme je připravit i několik dní předem a plnit v den, kde je potřebujeme. Košíčky plníme několik dní předem. Do košíčků nastříkáme pevně ušlehanou smetanu, kterou osladíme vanilkovým cukrem. Povrch ještě posypeme nastrouhanou čokoládou. Na povrchu přizdobíme višní.

Potřebujeme:

280 g polohrubé mouky

1 žloutek

70 g cukru

140 g tuku

Citronová kůra

Tuk na formičky

Mouka na vál

Třešně nakládané v rumu nebo jiném alkoholu (pro děti jen kompotované)

1/8 l smetany na šlehání

½ vanilkového cukru

20 g čokolády

 

 

Višňový kompot ve vlastní šťávě

Postup:

Oprané okapané ovoce zbavené stopek naplníme do sklenic. Uzavřeme víčkem a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Uschováme v chladné místnosti. Při otevření láhve spotřebujeme ihned celý obsah. Takto zavařené ovoce se hodí do koláčů, bublanin a ke zdobení dortů. Hodí se i pro diabetiky.

Potřebujeme:

Oprané okapané ovoce

 

 

Koláč z kyslého mléka

Postup:

Vše spolu umícháme – ne dlouho, ne rychle. Vymastíme plech a vysypeme moukou. Vylejeme těsto na plech, pečeme v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé pokapeme rumem a polejeme šťávou z celého kompotu. Pak na těsto rozetřeme meruňkový džem. Můžeme posypat ořechy s cukrem. Nakonec polejeme teplou čokoládou.

Potřebujeme:

2 pohárky od hořčice kyšky (odpovídá asi 5 dcl)

2 pohárky od hořčice hrubé mouky (může být i polohrubá)

1 ½ pohárku od hořčice mletého cukru

½ pohárku od hořčice oleje

1 vejce

1 – 2 lžíce kakaa

1 kávová lžička sody

1 balíček hrozinek

10 dkg pomletých ořechů

1 vanilka

Trochu citronové kůry

Rum

Šťáva z jednoho kompotu

Meruňkový džem

Čokoládová poleva

 

 

Koláč v mandlovém kabátku

Postup:

Necháme roztopit máslo. Žloutky opatrně oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a vymícháme do pěny. Bílky smícháme se lžící studené vody a špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku, škrobovou moučku, prášek do pečiva a mleté mandle smícháme dohromady. Polovinu této sypké hmoty přidáme k vajíčkům s cukrem. K tomu přiléváme za stálého míchání rozpuštěné máslo. Poté přidáme druhou půlku sypké hmoty a nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na dort. V předehřáté troubě pečeme dezert asi po dobu 35 minut. Upečený korpus propícháme na několika místech špejlí a zakápneme likérem nebo rumem. Mandlové lupínky opražíme na pánvi dozlatova. Poté je hned vysypeme na talíř, aby nezhnědly a nezhořkly. Koláč potřeme rozehřátou čokoládou a ihned posypeme mandlovými lupínky. Hotový dort dáme asi na hodinu ztuhnout do chladničky.

Potřebujeme:

 

100 g másla nebo rostlinného tuku

4 vejce

150 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

Špetka soli

75 g polohrubé mouky

50 g škrobové moučky

2 lžičky prášku do pečiva

100 g mandlových lupínků

125 g mletých mandlí

5 lžic mandlového likéru nebo 3 lžíce rumu

300 g čokolády na vaření

Tuk na vymazání formy

Jemná strouhanka na vysypání formy

 

 

Koláč s pudinkem

Postup:

Těsto vyhněteme a připravíme si 2 placky. Jednu placku rozválíme na vymaštěný a pomoučený plech, na ni navrstvíme náplň a přikryjeme druhou vyválenou plackou. Pečeme dozlatova.

Potřebujeme:

25 dkg polohrubé mouky

25 dkg hladké mouky

25 dkg másla nebo Hery

3 polévkové lžíce mletého cukru

3 polévkové lžíce mléka

1 prášek do pečiva

- náplň:

1,2 kg jablek

12 lžic mletého cukru

3 vanilkové pudinky

(Náplň se smíchá dohromady.)

 

 

Jahodový kompot

Způsob č. 1:

K zavařování vybíráme jahody, které mají pevnou dužinu a nejsou přezrálé. Stopku netrháme, ale vykroutíme. Plody vložíme na síto a opláchneme je pod studenou tekoucí vodou. Pak je dáme okapat. Na 5 kg jahod svaříme 700 g krystalového cukru v 1 l vody. Cukr svařujeme s vodou za občasného míchání a sbíráme tvořící se pěnu. Procezený roztok nalijeme na jahody. Sterilizujeme 6 minut při 100 °C nebo 15 minut při 80 °C. Jahody zaléváme cukerným roztokem jen do jedné čtvrtiny láhve, aby nevystoupily k víčku.

Způsob č. 2:

Na jednu půllitrovou láhev potřebujeme 2 lžíce pískového cukru. Láhve přelijeme rumem a naskládáme do nich oprané a okapané jahody. Jahody při skládání do lahví prosypáváme současně cukrem. Na povrchu nakonec zůstane cukr. Naplníme láhve 1 cm pod víčko. Potom je uzavřeme víčky a víčka přitlačíme hlavicí. Láhve ponecháme do druhého dne ve spíži. Druhý den zavařujeme jahody v lahvích stejným způsobem jako v předešlém předpisu.

Poznámka:

Jahody do sklenic nevtlačujeme, jen jemně setřeseme. Takto připravené jahody mají výraznou chuť. V zimním období je upotřebíme na zdobení dortů, do pudinků, ovocných krémů. Šťávy není mnoho, ale je velmi dobrá do vychlazené sody nebo do přírodního vína.

Jahodový džem

Postup:

Oprané jahody dáme okapat, vložíme je do varné kameninové nebo porcelánoví mísy, posypeme je cukrem a ponecháme 12 hodin v klidu. Vaříme je za občasného míchání 15 minut od bodu varu. Přidáme půl sáčku přípravku ke konzervování promíchané s 1 lžící cukru a šťávou z jednoho citronu. Vaříme za stálého míchání 5 minut. Nakonec vmícháme ¼ lžičky přípravku ke konzervování a za stálého míchání ponecháme 1 minutu v prudším varu. Ihned odstavíme a horký džem plníme do dobře vyhřátých sklenic. Teplé sklenice přikryjeme víčky a přitiskneme hlavicí. Můžeme je také převázat celofánem navlhčeným na vrchní straně.

Potřebujeme:

Na 1 kg jahod 400 – 450 g pískového cukru, přípravek ke konzervování

 

 

Jahodová zavařenina

Postup:

Omyté a okapané jahody vaříme za stálého míchání tak dlouho, dokud se brázda za vařečkou hned neuzavírá. Pak přidáme cukr a vaříme dále, až se trošku zavařeniny na studeném talíři neroztéká. Horkou zavařeninu nalejeme do horkých sklenic vypláchnutých rumem. Sklenice uzavřeme víkem, přitlačíme hlavicí a sterilizujeme 15 minut při 80 °C.

Potřebujeme:

Na 1 kg jahod 250 – 300 g krystalového cukru nebo na 1 kg prolisovaných jahod 500 g cukru

1 citron

 

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS