Slovácké brambůrky

Postup:

Brambory oloupeme, omyjeme ve studené vodě, nakrájíme na asi 4 mm plátky (nejlépe vlnkovaným nožem. Dáme vařit do neosolené vody. Jakmile začne voda vřít, brambory scedíme. Vysypeme je na plech, přidáme koření a sůl, polijeme olivovým olejem, promneme rukama tak, aby byly všechny brambory obalené olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C dozlatova.

 

Potřebujeme:

Brambory

Olej

Koření (např. Koření na slovácké brambůrky)

 

Sůl

Náplně do vdolečků

Ořechová náplň do vdolečků

Ořechy pomeleme, dáme do mísy. Přidáme 5 lžic mletého cukru, 1 a ½ lžíce medu a 2 bílky. Podle hustoty přidáme buď trochu strouhanky, nebo pomletých piškotů. Hmota se promísí a plní se do vdolečků.

 

Tvarohová náplň do vdolečků

Vytlačíme tvaroh (5 tvarohů), osolíme, přidáme vanilkový cukr, 1 celé vejce, 3 žloutky, 5 hrstí krystalu, nastrouháme citronovou kůru, přidáme rozinky. Rozinky jsme předtím spařili horkou vodou, propláchli je a nechali na sítu okapat.

 

Maková náplň do vdolečků

 

Pomeleme mák. Mák dáme do mísy, přidáme zásmažku z 1 lžíce sádla a 1 a ½ lžíce hladké mouky. Nakonec přidáme 5 lžic krystalu a 1 – 2 lžíce medu. Pak přidáme velkou lžíci na kopec povidel. Když je směs řídká, přidáme buď strouhanku, nebo namleté piškoty.

Olejové vdolečky Jarky Lečbychových

Postup:

Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplně, kterými budeme vdolečky plnit. Nakonec vdolečky namočíme v rozšlehaném vajíčku, do důlku dáme povidla a namočíme v posypátku. Pečeme na 250 °C asi 10 minut.

 

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky

½ l oleje

½ l mléka

7 žloutků

Kvásek:

1 a ½ kvasnic

9 lžic cukru krystalu

Trocha mléka

Sůl

Tvarohová náplň:

4 tvarohy

3 žloutky

1 celé vejce

4 hrsti krystalového cukru

Nastrouhaná citronová kůra

Špetka soli

Vanilkový cukr

Vanilkový pudink

Rozinky naložené v rumu

Maková náplň:

Mák pomeleme. Uděláme na sádle světlou jíšku. Tu podlejeme trochou mléka, přidáme 3 vrchovaté lžíce cukru, lžíci medu. Když je mák příliš řídký, přidáme pomletý piškot nebo strouhanku.

Ořechová náplň:

Ořechy pomeleme a dáme na talířek. Přidáme 1 bílek, 3 lžíce mletého cukru, 1 lžíci medu. Když jsou řídké, přidáme strouhanku.

Posypátko:

Polohrubá mouka

Mletý cukr

Tuk (Hera, máslo)

 

Vanilkový cukr

Smažené báleše paní Flasarové

Postup:

Vypracujeme těsto, které lžičkou nakrájíme na pomoučený stůl. Děláme báleše (placičky), které necháme nakynout a smažíme. Báleše potíráme rozředěnými povidly a sypeme buď mletým cukrem, tvarohem, mletým mákem apod.

 

Potřebujeme:

½ kg uvařených brambor ve slupce (nastrouháme)

80 dkg hladké mouky

Sůl

Cukr na kvásek

Mléko

 

kvasnice

Svatební převalované vdolečky od Maruny Klimentěny

Postup:

Vypracujeme si první těsto, které necháme kynout. Poté vypracujeme druhé těsto z másla a mouky. Obě těsta rozválíme, položíme na sebe, válením spojíme. Přeložíme, znovu rozválíme. Opakujeme minimálně 3x. Plníme tvarohovou náplní s rozinkami v rumu. Namáčíme v rozšlehaném vajíčku, do důlku dáváme povidla, namáčíme v posypce. Pečeme na 250 °C asi 10 minut.

 

Potřebujeme:

1. těsto:

35 dkg hladké mouky speciál

4 žloutky

1 šlehačka

6 kostek cukru

3 lžíce rozpuštěného sádla

Trochu soli

Mléko na kvasnice (kvásek)

2. těsto:

1 máslo

 

12 dkg hladké mouky speciál

Majolkové vdolečky paní Šimečkové

Postup:

Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Rozválíme, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky, plníme tvarohem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, do důlku dáme povidla, namočíme v posypátku.

Potřebujeme:

½ kg hladké mouky speciál

2 majolky

3 žloutky

Trochu oleje nebo ½ lžíce sádla

Trocha soli

Kvásek: droždí + 6 kostek cukru + mléko podle potřeby

 

Tvarohová náplň:

3 kostky tvarohu

1 vanilkový pudink

1 vejce

Citronová kůra

 

½ vanilkového cukru

Prakšické vdolečky

Postup:

Vypracujeme vláčné těsto. Po ½ hodině kynutí promísíme, necháme další ½ hodiny kynout. Rozválíme na desce, rydélkem rozkrájíme na čtverečky, naplníme povidly, potřeme vajíčkem, posypeme drobenkou. Na plechu necháme vykynout. Pečeme na 250 °C 7 – 8 minut.

 

Potřebujeme:

½ kg hladké mouky speciál

1 hořčičák oleje

2 žloutky

1 celé vejce

 

Kvásek: Špetka soli + hořčičák vlažného mléka + 3 lžíce krystalového cukru + 6 dkg kvasnic

Bánovské vdolečky

Postup:

Do prosáté mouky dáme sůl, žloutky, olej, kvásek, vypracujeme těsto, až se na něm začnou tvořit puchýřky. Necháme je nakynout (asi jednu hodinu). Pak děláme vdolečky. Dovnitř dáváme nádivku – tvarohovou, makovou, ořechovou. Nahoru do důlku dáváme povidla. Každý vdoleček namočíme v rozšlehaném vajíčku a do posýpátka. Dáme na plech a necháme ještě chvíli pokynout. Pečeme na 250 °C asi 10 minut.

 

Posypátko:

16 dkg hrubé mouky

8 dkg mletého cukruN

10 dkg másla

Vanilkový cukr

Maková nádivka:

Umletý mák spařený v mléce, přecezený

Vanilkový cukr

Mletá skořice

Rum

Tvarohová nádivka:

½ - ¾ kg tvarohu

20 dkg mletého cukru

Vanilkový cukr

Citronová kůra

Rozinky namočené den předem v rumu

 

Potřebujeme:

40 dkg polohrubé mouky výběrové

10 dkg hladké mouky speciál

1 hořčičák oleje (200 ml)

2 žloutky

¼ l mléka

Špetka soli

10 kostek cukru

 

10 dkg kvasnic

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS