Výborné kuře pana režiséra

Postup:

Kuře naporcujeme, každý kousek osolíme a opepříme. V ohnivzdorném pekáči rozetřeme olej, na který naklademe na dno na kolečka pokrájenou cibuli, pak na cibuli dáme na kolečka nakrájenou mrkev (hodně), na mrkev poklademe na kolečka nakrájenou petržel, nakonec poklademe na kostky nakrájený celer. Na tyto ingredience poklademe naporcované kuře, potřeme prolisovaným česnekem, přidáme jalovec, na každou porci položíme 2 – 3 bobkové listy, nahoře potřeme rajskými protlaky a polejeme kečupem. Vše zalijeme vodou tak, aby bylo maso pomořené. Celé pak posypeme provensálským kořením. Dáme péct do trouby. Pekáč přikryjeme pokličkou. Výborná příloha jsou halušky.

Potřebujeme:

1 kuře

Olej

Cibule

Mrkev

Celer

Petržel

Sůl

Pepř

Bobkový list

Jalovec

2 rajské protlaky

Cukr

Malý kečup

4 – 5 stroužku česneku

 

Provensálské koření

Uchovávání zmrzlých hub

Pokud se chystáte uskladnit své pracně nasbírané houby v mrazáku, zde je návod, jak na to, aby byly po vytažení z něho výborné!

 

Houby očistíme, praváky nakrájíme na 2 milimetrové plátky a babky na 3 milimetrové plátky. Do hrnce dáme vřít vodu, před varem dáme do vody hřiby. Až bude voda vřít, necháme 2 minuty projít varem, promícháme. Pak dáme hřiby do velkého cedníku. Proceděné hřiby zchladíme ve studené vodě a necháme pořádně okapat (kdo má odstředivku na salát, odstředí zde vodu). Až jsou houby odkapané a chladné, nasáčkujeme je do mrazicích sáčků po 5 dkg a uchováváme je v mrazáku. Jsou výborné!

Trnková omáčka z povidel od paní Evy

Postup:

Z oleje a hladké mouky vymícháme hladkou jíšku. Za stálého míchání přidáme vodu, povidla, cukr, sůl, skořici, citronovou kůru v celku. Necháme povařit, až omáčka zhoustne a ztmavne. Pak vyndáme citronovou kůru. Omáčkou poléváme opečené uzené maso a jako přílohu volíme houskový knedlík.

Potřebujeme:

2 lžíce oleje

2 – 3 lžíce hladké mouky

300 – 500 ml studené vody

5 lžic švestkových povidel

4 – 5 lžic cukru

Špetka soli

Lžička mleté skořice

Citronová kůra v celku (nestrouhat)

Uzené maso

Knedlík

 

 

Sekaná od paní Evy

Postup:

Trochu mletého masa si odložíme stranou. Zbytek smícháme se solí, kmínem, paprikou, majoránkou, utřeným česnekem a nakrájenou cibulí, s vejci a rohlíkem, který jsme nakrájeli na kostky na namočili v troše mléka (jen tak, aby se kostky napily mlékem). Přidáme slaninu na kostičky. Připravíme si nejlépe sádlem vymazanou formu na srnčí hřbet. Na spodní a boční část navrstvíme směs. Uprostřed si necháme prostor na náplň, kterou připravíme z odloženého masa, šunkového salámu a natvrdo uvařeného vejce na kostky. Nahoře opět přiklopíme směsí na sekanou a dáme zapéct do trouby na 130 °C na 1,5 hodiny.

Potřebujeme:

Mleté maso

Sůl

Kmín

Mletá paprika

Majoránka

Česnek

Cibule

2 vejce

Rohlík

Mléko

Slanina

Náplň:

Šunkový salám, vejce, maso.

 

 

 

Langoše

Postup:

Z teplého mléka, kvasnic a cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mouky rozklepneme vajíčko a přidáme nastrouhané brambory a kvásek. Těsto připravíme tak, že podle potřeby přiléváme mléko nebo naopak přidáváme mouku, aby se nelepilo a hezky kynulo. Necháme vykynout na teplém místě. Na oleji smažíme placky ve tvaru langošů a potíráme utřeným česnekem s vodou.

Potřebujeme:

½ kg hladké mouky speciál

1 vejce

3 uvařené nastrouhané brambory

Mléko

Kvasnice

Cukr

Česnek

Voda

 

 

Langoše od Jarmily

Postup:

Necháme vzejít kvásek. Brambory nastrouháme, smícháme s moukou, vejcem, solí a kváskem. Zpracujeme těsto, necháme nejméně 1 hodinu kynout. Vytvoříme 10 bochánků, ze kterých uděláme placky, které ještě budou chvíli kynout. Potom smažíme na rozpáleném oleji.

Potřebujeme:

½ kg hladké mouky

3 velké uvařené brambory

1 celé vejce

Malá lžička soli

Kvásek:

0,25 dkg kvasnic

1 hrnek mléka

1 kostka cukru

 

 

Výborné řezy od babky

Postup:

Tuk se tře, postupně přidáme žloutky, pak mléko, mouka a prášek do pečiva. Naposled se zamíchá sníh z bílků a oříšky. Upečené těsto krájíme na obdélníkové dílečky. Ty pak namáčíme v čokoládové polevě a obalujeme v kokosové moučce smíchané s cukrem a vanilkovým cukrem.

Potřebujeme:

10 dkg mletých ořechů

3 vejce

30 dkg mletého cukru

15 dkg tuku

¼ l mléka

½ kg polohrubé mouky

½ prášku do pečiva

Kokos

Cukr

Vanilkový cukr

 

Poleva:

¼ kg 100% tuku

Kakao

4 lžíce vody

4 lžíce rumu

Postup:

 

Rozpustíme tuk, až je vlažný, přidáme vodu, rum a kakao. Na uvedené množství těsta je třeba připravit polevu z 1 až ¾ kostky 100% tuku.

Vdolečky od Maně Mančíkovéj

Postup:

Vdolečky připravíme tak, že z mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Mouky smícháme dohromady se solí. Přidáme kvásek a majonézu. Vypracujeme těsto. Když je řidší, můžeme přisypat trochu hladké mouky. Plníme tvarohem (tučným) s cukrem a rozinkami namočenými v rumu. Nahoře potřeme rozšlehaným vajíčkem s troškou oleje, přidáme trochu povidel a posypeme posypkou. Pečeme v mírně horké troubě dozlatova.

Potřebujeme:

40 dkg hladké mouky (00)

10 dkg polohrubé  mouky výběrové

Sůl

¼ l mléka (necelý)

8 kostek cukru nebo 8 malých lžiček krystalu

8 dkg kvasnic (když je vedro) nebo 10 dkg kvasnic (když je zima)

 

Majonéza:

5 žloutků

3 dcl oleje

- vyšleháme do hladké směsi

 

 

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS