Opilé hovězí s bramboráčky

Postup: Hovězí maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Maso naklademe do pekáčku, zakápneme dvěma lžícemi rozpuštěného tuku. Troubu předehřejeme na 225 °C. Maso pečeme asi 25 – 30 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno. Zelenou petrželku nasekáme na jemno. Rozehřejeme tuk, zesklovatíme cibuli, zalijeme ji koňakem a šlehačkou a směs deset minut provaříme. Nakonec přidáme zelený pepř a petržel, osolíme, opepříme. Bramboráčky připravíme tak, že nastrouháme syrové brambory na jemno. Nastrouháme také cibuli. Přidáme vejce, mouku a vymícháme těsto. Směs osolíme a…

Francouzský salát

Postup: Vařenou zeleninu, okurky, oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek a vše spojíme majonézou. Salát ochutíme dle chuti kořením a citronovou šťávou. Potřebujeme: 200 g mrkve 200 g celeru 60 g sterilovaných okurek 150 g jablek 300 g majonézy 70 g sterilovaného hrášku Šťáva z jednoho citronu Cukr Sůl Worcester

Fazolová polévka s brambory

Postup: Fazolky vaříme ve vývaru asi po dobu 10 minut. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Fazolky vyjmeme z vývaru a dáme do něj uvařit brambory. Okořeníme tymiánem. Na pánvičce vyškvaříme slaninu, kterou jsme si nakrájeli na kostičky. K tomu přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Mleté maso smícháme se žloutkem, strouhankou, solí, pepřem. Z této hmoty vytvarujeme malé kuličky, které dozlatova usmažíme v oleji. Když budou brambory uvařené, rozmixujeme je s vývarem, přidáme fazolky a…

Prababiččin bramborák

Postup: Syrové brambory oloupeme, vypereme ve studené vodě a nastrouháme na jemném struhadle (lze i na hrubém, pro ty, kdo mají rádi větší kousky brambor). Máme-li v bramborové směsi hodně šťávy, trochu odlijeme. Přidáme utřený česnek (jak má kdo rád), špetku mletého kmínu, vajíčko, osolíme. Ke směsi přidáme nakrájenou uzeninu nebo nakrájené uzené maso. Celou směs zahustíme trochou prosáté hladké mouky. Plech vymažeme domácím sádlem, předehřejeme troubu na 180 °C, směs rozetřeme na plech do tvarů malých bramboráčků a dáme…

Paštika od prababičky

Postup: Játra trochu osmahneme na cibulce. Cibuli nakrájíme na jemno. Všechny ingredience pomeleme v mlýnku 3x za sebou. Plníme do zavařovacích sklenic. Vaříme ve vodě při 100 °C asi 1 hodinu. Potřebujeme: 1 kg syrových jater 3 cibule 1 kg vařeného podbradku pepř sůl vajíčka dle libosti

Výborný piškot

Potřebujeme: 4 bílky 2 celá vejce 6 polévkových lžic krystalového cukru 7 polévkových lžic výběrové polohrubé mouky Postup: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smícháme vejce s cukrem a moukou, přidáváme sníh a opatrně spojíme v hladkou směs. Piškot se hodí na dorty, zákusky, ale lze jej také posypat ovocem. Pečeme v předehřáté troubě.

Preclíky

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáváme mléko tak, aby se těsto nelepilo. Těsto necháme vykynout na teplém místě. Vytvarujeme válečky, ze kterých smotáme tvar preclíku. Lze vytvarovat i tyčinky. Potřeme vajíčkem, posypeme podle chuti a pečeme dozlatova. Potřebujeme: 1 kg hladké mouky 13 dkg margarínu 1 celé vejce 5 dkg kvasnic Necelý půl litr mléka Vajíčko na potření Kmín, sůl, mák, krystalový cukr – na posypání podle chuti

Mramorovaná bábovka naší prababičky

Postup: Utřeme máslo s cukrem. Přidáme žloutky, necháme šlehat alespoň 10 minut. Potom přidáme mouku, citronovou kůru, prášek do pečiva, mléko, sníh. Těsto si rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu obarvíme pravým holandským kakaem. Světlou hmotu nalijeme do sádlem vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy. Po lžičkách přidáváme tmavou hmotu, aby uvnitř bábovky vznikl mramorový vzor. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, teplotu případně snižujeme. Hotovou bábovku vyklopíme na servírovací podnos a posypeme vanilkovým cukrem. Potřebujeme: 28 dkg másla 46…

Krémové věnečky

Postup: - těsto: Vodu, tuk a sůl dáme vařit (do nepřilnavého hrnce!). Nakonec odstavíme z plamene a vmícháme mouku. Opět vrátíme nad plamen a usilovně mícháme, až se hmota spojí. Nesmíme připálit! Do vychladlé směsi přimícháme vajíčka. Naplníme cukrářský sáček a na pečicím papíře tvarujeme věnečky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova. Troubu během pečení neotvíráme! Těsto by spadlo a věnečky by nevypadaly pěkně. Po vychladnutí rozkrojíme a plníme krémem. - krém: ½ l mléka dáme vařit (do…

Koblížky

Postup: Žloutky s mlékem a rumem hřejeme na plotně do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit! Poté šleháme do vychladnutí a přimícháme zbytek ingrediencí. Z těsta vytvarujeme kuličky. Koblihy smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Koblihy nadíváme cukrářským sáčkem nebo pistolí s marmeládou. Můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí. Potřebujeme: 5 žloutků 1 lžíce rumu trocha mléka 2 g kvasnic ½ kg mouky 8 dkg rozpuštěného másla

Čokoládové dortíčky

Postup: Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Dopečená kolečka slepujeme k sobě marmeládou. Na roštu je poléváme čokoládovou polevou a zdobíme kompotovanou višní. Potřebujeme: 14 dkg másla 28 dkg polohrubé mouky 7 dkg cukru 4 dkg mletých ořechů trocha kakaa mletá skořice na špičku nože marmeláda čokoládová poleva kompotované višně

Babiččiny rohlíčky

Postup: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháváme přes noc odpočinout. Těsto rozválíme na asi 0,3 mm plát. Nakrájíme na trojúhelníčky, které potíráme náplní a stočíme do rohlíčku. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C. Potřebujeme: - na těsto: 1 kg hladké mouky 50 dkg másla 16 dkg cukru 2 celá vejce 2 dkg droždí - na náplň: 20 dkg ořechů 10 dkg moučkového cukru 1 bílek