Olejové vdolečky Jarky Lečbychových

Postup: Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplně, kterými budeme vdolečky plnit. Nakonec vdolečky namočíme v rozšlehaném vajíčku, do důlku dáme povidla a namočíme v posypátku. Pečeme na 250 °C asi 10 minut. Potřebujeme: 1 kg hladké mouky ½ l oleje ½ l mléka 7 žloutků Kvásek: 1 a ½ kvasnic 9 lžic cukru krystalu Trocha mléka Sůl Tvarohová náplň: 4 tvarohy 3 žloutky 1 celé vejce 4 hrsti krystalového cukru Nastrouhaná citronová kůra Špetka soli Vanilkový…

Smažené báleše paní Flasarové

Postup: Vypracujeme těsto, které lžičkou nakrájíme na pomoučený stůl. Děláme báleše (placičky), které necháme nakynout a smažíme. Báleše potíráme rozředěnými povidly a sypeme buď mletým cukrem, tvarohem, mletým mákem apod. Potřebujeme: ½ kg uvařených brambor ve slupce (nastrouháme) 80 dkg hladké mouky Sůl Cukr na kvásek Mléko kvasnice

Svatební převalované vdolečky od Maruny Klimentěny

Postup: Vypracujeme si první těsto, které necháme kynout. Poté vypracujeme druhé těsto z másla a mouky. Obě těsta rozválíme, položíme na sebe, válením spojíme. Přeložíme, znovu rozválíme. Opakujeme minimálně 3x. Plníme tvarohovou náplní s rozinkami v rumu. Namáčíme v rozšlehaném vajíčku, do důlku dáváme povidla, namáčíme v posypce. Pečeme na 250 °C asi 10 minut. Potřebujeme: 1. těsto: 35 dkg hladké mouky speciál 4 žloutky 1 šlehačka 6 kostek cukru 3 lžíce rozpuštěného sádla Trochu soli Mléko na kvasnice (kvásek)…

Majolkové vdolečky paní Šimečkové

Postup: Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Rozválíme, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky, plníme tvarohem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, do důlku dáme povidla, namočíme v posypátku. Potřebujeme: ½ kg hladké mouky speciál 2 majolky 3 žloutky Trochu oleje nebo ½ lžíce sádla Trocha soli Kvásek: droždí + 6 kostek cukru + mléko podle potřeby Tvarohová náplň: 3 kostky tvarohu 1 vanilkový pudink 1 vejce Citronová kůra ½ vanilkového cukru

Prakšické vdolečky

Postup: Vypracujeme vláčné těsto. Po ½ hodině kynutí promísíme, necháme další ½ hodiny kynout. Rozválíme na desce, rydélkem rozkrájíme na čtverečky, naplníme povidly, potřeme vajíčkem, posypeme drobenkou. Na plechu necháme vykynout. Pečeme na 250 °C 7 – 8 minut. Potřebujeme: ½ kg hladké mouky speciál 1 hořčičák oleje 2 žloutky 1 celé vejce Kvásek: Špetka soli + hořčičák vlažného mléka + 3 lžíce krystalového cukru + 6 dkg kvasnic

Bánovské vdolečky

Postup: Do prosáté mouky dáme sůl, žloutky, olej, kvásek, vypracujeme těsto, až se na něm začnou tvořit puchýřky. Necháme je nakynout (asi jednu hodinu). Pak děláme vdolečky. Dovnitř dáváme nádivku – tvarohovou, makovou, ořechovou. Nahoru do důlku dáváme povidla. Každý vdoleček namočíme v rozšlehaném vajíčku a do posýpátka. Dáme na plech a necháme ještě chvíli pokynout. Pečeme na 250 °C asi 10 minut. Posypátko: 16 dkg hrubé mouky 8 dkg mletého cukruN 10 dkg másla Vanilkový cukr Maková nádivka: Umletý…

Létý vdolek

Lété vdolky se dělají jako kynuté těsto, ale je řídké. Postup a ingredience jsou jako u Kynutého těsta naší prababičky, ale dají se dva žloutky, jeden bílek a méně tuku, aby těsto teklo. Těsto se nalije na plech a na něj se kapou povidla (můžeme zaměnit za marmeládu, ovoce apod.)

Šťavnaté karbanátky

Postup: Jednu housku z předešlého dne namočíme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Promícháme s houskou. Smícháme s mletým masem, hořčicí, vejci, solí, pepřem, vegetou. Z hmoty tvarujeme karbanátky a smažíme asi 12 minut v rozpáleném oleji. Varianta č. 1: Karbanátky smícháme s červenou cibulí a 10 dkg nakrájených žampionů. Varianta č. 2: Karbanátky smícháme s 10 dkg ovčího sýra a trochou nasekaného rozmarýnu. Varianta č. 3: Karbanátky smícháme s kukuřicí, nasekanou cibulkou. Varianta č. 4: Karbanátky smícháme se slaninou, okurkami a…

Kuře mnoha chutí

Postup: Kuře naporcujeme, osolíme, posypeme mletou paprikou a kari kořením a necháme odležet v chladu. Dno pekáče poklademe nakrájenou cibulí, mrkví, petrželí a celerem, přidáme kečup, hořčici, sójovou omáčku, nasekaný česnek, celý pepř, nové koření a bobkové listy, zalijeme vývarem nebo vodou, aby vznikla přiměřeně hustá zálivka, a promícháme. Na tento základ rozložíme porce kuřete, pekáč zakryjeme a vložíme do vyhřáté trouby. Když je maso poloměkké, pekáč odkryjeme a dopečeme dozlatova. Během pečení maso přeléváme zálivkou, kterou podle potřeby doplňujeme…

Babiččina žemlovka z Podkozí

Postup: Plátky toastového chleba namočíme ve vlažném mléce oslazeném třemi vanilkovými cukry a část rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Tvaroh rozšleháme se smetanou, zbylým vanilkovým cukrem a dvěma vejci a rozetřeme na chléb. Na něj poklademe nastrouhaná jablka a posypeme skořicovým cukrem, vlašskými ořechy a rozinkami namočenými v rumu. Na vše opět rozložíme plátky namočeného toastového chleba, pekáč vložíme do trouby vyhřáté asi na 120 °C a pečeme, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Pak žemlovku potřeme čtyřmi rozšlehanými…

Překvapení v alobalu

Postup: Vepřové kotletky a kuřecí prsa naklepeme a nakrájíme na kousky. Uvařené brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriky a rajčata očistíme a nakrájíme na nudličky. Připravíme si asi 4 kusy alobalu 40x30 cm, potřeme je olejem, poklademe slaninou, nakrájenými brambory a cibulí, osolíme a opepříme. Přidáme kotletu a kuřecí prsa. Opět osolíme, maso poklademe plátky uvařených vajec a přidáme vrstvu nakrájených paprik a rajčat. Na závěr celou směs překryjeme šunkovým salámem, důkladně zabalíme do alobalu a upečeme…

Květákové karbanátky

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme vychladnout, rozmačkáme vidličkou. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, vejce a strouhanku. Směs osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a majoránkou. Vytvarujeme placičky, které smažíme z obou stran na oleji. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. Potřebujeme: 1 květák 2 vejce 1 cibule 150 g strouhanky 50 g slaniny 3 stroužky česneku Olej Majoránka Mletý pepř Mletý kmín sůl

Lívance s ovocem

Postup: Z mouky, mléka, vejce, cukru, soli a droždí připravíme těsto, které necháme vykynout. Pak z něj na oleji upečeme lívance a zdobíme je ovocem a ušlehanou smetanou. Potřebujeme: 300 g hladké mouky 1,5 dcl mléka 1 vejce 2 lžíce cukru 1 dcl oleje 10 g droždí Špetka soli 100 g ovoce (jahody, ostružiny apod.) 2 dcl smetany ke šlehání

Macek

Postup: Nastrouháme syrové brambory, osolíme, okořeníme mletým pepřem, promícháme s mletými škvarky a na kostičky pokrájeným rohlíkem. Přidáme mouku. Vytvarujeme placičky, které po obou stranách opékáme v rozpáleném tuku. Potřebujeme: 800 g brambor Sůl Pepř 60 g škvarků 150 – 300 g polohrubé mouky Olej na smažení

Gule (spařené těsto)

Postup: Mouku spaříme vřelou vodou a vyhněteme sádlem. Vyválíme hada, rozplácneme dlaní a klademe ovoce, nejlépe trnky. Vaříme ve vroucí vodě a až gule vyplavou, jsou hotové. Pomastíme omastkem a sypeme buď tvarohem, mákem, perníkem, nastrouhanou tatrankou. Vše polijeme rozpuštěným máslem. Potřebujeme: ½ kg polohrubé mouky Vřelá voda Čajová lžička na kopec sádla Trnky Máslo Omastek Tvaroh nebo mák nebo perník nebo tatranka (nastrouhaná)

Kefírová buchta

Postup: Mouku smícháme se sodou, cukrem, kakaem, skořicí, zaděláme vejci rozšlehanými v oleji a nakonec vmícháme kefír. Tekuté těsto vlijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, pečeme na 180 °C asi 40 minut podle výšky těsta. Necháme vychladnout. Polejeme čokoládovou polevou. Čokoládová poleva: Čokoládu na vaření smícháme se lžící tuku a třemi lžícemi mléka. Rozmícháme a rovnoměrně polejeme těsto. Posypeme strouhanými ořechy nebo kokosovou moučkou. Potřebujeme: 350 g polohrubé mouky 1 lžička sody nebo prášku do perníku 1 vejce…

Olejové vdolečky od Fany

Postup: Z mléka, cukru, soli a kvasnic si připravíme kvásek. Smícháme s ostatními ingrediencemi. Necháme kynout. Tvarujeme vdolečky, které plníme tvarohem a rozinkami namočenými v rumu. Potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme posypkou, popř. dozdobíme povidly. Potřebujeme: 50 dkg hladké mouky 00 4 kostky cukru ¼ l mléka 1 kostka kvasnic 2 – 3 žloutky 1 majonéza (v krabičce) 1 a ½ dcl oleje (raději méně) Trocha soli

Čína po slovácku paní Mileny

Postup: Drůbeží maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, posypeme kořenicí směsí na křehká masa a zakápneme olejem. Vše promícháme a necháme do druhého dne odležet. Připravíme si zeleninovou směs: dáme zpěnit cibulku nakrájenou na kostičky, pak přidáme papriku na tenké nudličky, podléváme 1 – 2 lžícemi vody a vydusíme do měkka. Až je zelenina měkká, tak ji dobře zakápneme sójovou omáčkou. Maso si zprudka opečeme na pánvi. Až je orestované, přidáme k němu zeleninu a promícháme. Podáváme se šunkovou rýží…

Ananasová rozkoš ze Suché Loze

Postup: Suroviny na těsto smícháme, dáme na vymazaný a vysypaný plech. Po upečení necháme vychladnout a potřeme krémem. Nakonec posypeme sekanými ořechy. Tip: Místo ananasu můžeme přidat dýňový kompot! Potřebujeme: 1 a ½ hrníčku polohrubé mouky (asi 2 dcl) 1 a ½ hrníčku cukru krupice 2 celá vajíčka 1 prášek do pečiva 2 lžičky jedlé sody 1 menší ananasový kompot (rozmixovaný i se šťávou) Sekané ořechy Krém: Z dvou pomazánkových másel bez příchuti, jednoho kelímku hotového vanilkového pudinku (i se…

Vdolečky paní Řiháčkové

Postup: Z cukru, mléka a kvasnic si připravíme kvásek. Smícháme ostatní ingredience a zpracujeme vláčné těsto. Mléko přidáváme podle potřeby, aby hmota nebyla řídká. Hmota se prohněte, aby se máslo promíchalo, pak se těsto „zacápe“. Přikryjeme a dáme do chladna. Těsto necháme večer přes noc v chladnu a ráno pokračujeme. Znovu prohněteme, uděláme 4 bochánky. Ty si rozválíme a překládáme je – celkem třikrát převálíme. Necháme chvíli vykynout a pak rozválíme a rádýlkem krájíme. Plníme tvarohem, rozinkami namočenými v rumu.…

Buchty na plech z Ořechova

Postup: Necháme vzejít kvásek, vymísíme těsto, které necháme kynout. Z něj pak vytvarujeme 18 bochánků. Plníme je tvarohem, povidly. Těsto nesmí být ani husté ani řídké, zkrátka tak akorát! Na jeden plech se vejde 6 buchet, tzn., že celý recept vyjde na tři plechy. Pečeme dozlatova. Potřebujeme: ½ kg hladké mouky 00 10 kostek cukru nebo 10 lžiček cukru krystal 3 vejce Kvasnice ¼ l mléka 1 hořčičák (= 2dcl) oleje