Napitý Franta od paní Mikeskové

Postup: Utřeme cukr, žloutky, přidáme tuk, mouku, prášek do pečiva, kakao a sníh z bílků. Těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, upečeme a potřeme rybízovou marmeládou, rozetřeme náplň z ořechů a polejeme čokoládovou polevou. Potřebujeme: 22 dkg mletého cukru 22 dkg rozpuštěného másla nebo Hery 6 žloutků (přidáváme je jeden po druhém) 12 dkg hrubé mouky 1lžíce kakaa 6 bílků (ušleháme v tuhý sníh) ½ prášku do pečiva Náplň: 20 dkg mletých ořechů 20 dkg cukru 1 dcl…

Výborné kuře pana režiséra

Postup: Kuře naporcujeme, každý kousek osolíme a opepříme. V ohnivzdorném pekáči rozetřeme olej, na který naklademe na dno na kolečka pokrájenou cibuli, pak na cibuli dáme na kolečka nakrájenou mrkev (hodně), na mrkev poklademe na kolečka nakrájenou petržel, nakonec poklademe na kostky nakrájený celer. Na tyto ingredience poklademe naporcované kuře, potřeme prolisovaným česnekem, přidáme jalovec, na každou porci položíme 2 – 3 bobkové listy, nahoře potřeme rajskými protlaky a polejeme kečupem. Vše zalijeme vodou tak, aby bylo maso pomořené. Celé…

Uchovávání zmrzlých hub

Pokud se chystáte uskladnit své pracně nasbírané houby v mrazáku, zde je návod, jak na to, aby byly po vytažení z něho výborné! Houby očistíme, praváky nakrájíme na 2 milimetrové plátky a babky na 3 milimetrové plátky. Do hrnce dáme vřít vodu, před varem dáme do vody hřiby. Až bude voda vřít, necháme 2 minuty projít varem, promícháme. Pak dáme hřiby do velkého cedníku. Proceděné hřiby zchladíme ve studené vodě a necháme pořádně okapat (kdo má odstředivku na salát, odstředí…

Trnková omáčka z povidel od paní Evy

Postup: Z oleje a hladké mouky vymícháme hladkou jíšku. Za stálého míchání přidáme vodu, povidla, cukr, sůl, skořici, citronovou kůru v celku. Necháme povařit, až omáčka zhoustne a ztmavne. Pak vyndáme citronovou kůru. Omáčkou poléváme opečené uzené maso a jako přílohu volíme houskový knedlík. Potřebujeme: 2 lžíce oleje 2 – 3 lžíce hladké mouky 300 – 500 ml studené vody 5 lžic švestkových povidel 4 – 5 lžic cukru Špetka soli Lžička mleté skořice Citronová kůra v celku (nestrouhat) Uzené…

Sekaná od paní Evy

Postup: Trochu mletého masa si odložíme stranou. Zbytek smícháme se solí, kmínem, paprikou, majoránkou, utřeným česnekem a nakrájenou cibulí, s vejci a rohlíkem, který jsme nakrájeli na kostky na namočili v troše mléka (jen tak, aby se kostky napily mlékem). Přidáme slaninu na kostičky. Připravíme si nejlépe sádlem vymazanou formu na srnčí hřbet. Na spodní a boční část navrstvíme směs. Uprostřed si necháme prostor na náplň, kterou připravíme z odloženého masa, šunkového salámu a natvrdo uvařeného vejce na kostky. Nahoře…

Langoše

Postup: Z teplého mléka, kvasnic a cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mouky rozklepneme vajíčko a přidáme nastrouhané brambory a kvásek. Těsto připravíme tak, že podle potřeby přiléváme mléko nebo naopak přidáváme mouku, aby se nelepilo a hezky kynulo. Necháme vykynout na teplém místě. Na oleji smažíme placky ve tvaru langošů a potíráme utřeným česnekem s vodou. Potřebujeme: ½ kg hladké mouky speciál 1 vejce 3 uvařené nastrouhané brambory Mléko Kvasnice Cukr Česnek Voda

Langoše od Jarmily

Postup: Necháme vzejít kvásek. Brambory nastrouháme, smícháme s moukou, vejcem, solí a kváskem. Zpracujeme těsto, necháme nejméně 1 hodinu kynout. Vytvoříme 10 bochánků, ze kterých uděláme placky, které ještě budou chvíli kynout. Potom smažíme na rozpáleném oleji. Potřebujeme: ½ kg hladké mouky 3 velké uvařené brambory 1 celé vejce Malá lžička soli Kvásek: 0,25 dkg kvasnic 1 hrnek mléka 1 kostka cukru

Výborné řezy od babky

Postup: Tuk se tře, postupně přidáme žloutky, pak mléko, mouka a prášek do pečiva. Naposled se zamíchá sníh z bílků a oříšky. Upečené těsto krájíme na obdélníkové dílečky. Ty pak namáčíme v čokoládové polevě a obalujeme v kokosové moučce smíchané s cukrem a vanilkovým cukrem. Potřebujeme: 10 dkg mletých ořechů 3 vejce 30 dkg mletého cukru 15 dkg tuku ¼ l mléka ½ kg polohrubé mouky ½ prášku do pečiva Kokos Cukr Vanilkový cukr Poleva: ¼ kg 100% tuku Kakao…

Vdolečky od Maně Mančíkovéj

Postup: Vdolečky připravíme tak, že z mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Mouky smícháme dohromady se solí. Přidáme kvásek a majonézu. Vypracujeme těsto. Když je řidší, můžeme přisypat trochu hladké mouky. Plníme tvarohem (tučným) s cukrem a rozinkami namočenými v rumu. Nahoře potřeme rozšlehaným vajíčkem s troškou oleje, přidáme trochu povidel a posypeme posypkou. Pečeme v mírně horké troubě dozlatova. Potřebujeme: 40 dkg hladké mouky (00) 10 dkg polohrubé mouky výběrové Sůl ¼ l mléka (necelý) 8 kostek cukru…

Nekynuté vdolečky od Jarky „řídících“

Jsou rychlé! Postup: Připravíme si kvásek z mléka, cukru a kvasnic a soli. Vše smícháme dohromady. Pokud nechceme nechat kynout, nemusíme! Můžeme okamžitě plnit a péct. Potřebujeme: ½ kg mouky 3 žloutky 1 celé vajíčko 1 kostka kvasnic ¼ l mléka Sůl 9 čajových lžiček cukru 1/8 másla 1/8 100% tuku Náplň: 1 a ½ kostky tvarohu 1 vejce Citronová kůra Cukr podle chuti Drobenka: Připravíme tak, že na 2 lžíce mouky dáme 1 lžíci cukru a tuk (nejlépe domácí…

Čokoládovo-ořechový dort od paní Hany

Postup: Žloutky utřené s máslem a částí cukru postupně zlehčíme bílky vyšlehanými se zbývajícím cukrem. Pak přimícháme ještě směs nastrouhané čokolády, nahrubo nasekaných ořechů a mandlí a kakao. Vzniklou hmotu nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou. Pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po vychladnutí ozdobíme podle vlastní fantazie. Například čokoládovou polevou, moučkovým cukrem, ořechy, nasekanými mandlemi a plátky sušeného pomeranče. Potřebujeme: 6 vajec 225 g másla 100 g cukru krystal 100 g hořké čokolády 150…

Ananasový řez od paní Mileny

Postup: Ušleháme máslo s cukrem a žloutky. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy a sněhem z bílků. Pečeme ve vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem do růžova. Vychladlý moučník slabě potřeme marmeládou a poklademe piškoty namočenými v rumu a zalijeme krémem. Potřebujeme: 15 dkg polohrubé výběrové mouky 25 dkg mletého cukru 20 dkg Hery 6 vajec 15 dkg mletých ořechů 1 prášek do pečiva 1 balíček dětských piškotů 1 konzerva ananasu Marmeláda Rum 25 dkg másla 10 dkg…

Slovácká pizza od paní Evy

Postup: Vše dobře vymícháme, těsto musí být řídké. Vylijeme ho na dobře vymazaný plech, aby se pizza nepřilepila. Těsto potřeme sladkým kečupem, posypeme nakrájenou anglickou slaninou, přidáme žampiony na plátky, jemně nakrájený česnek, jemně nakrájenou cibulku, plátky tvrdého sýra. Pečeme 20 minut při teplotě 200 °C. Potřebujeme: 2 bílé jogurty 2 kelímky od jogurtu polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 2 celá vajíčka Kečup Anglická slanina Sýr Žampiony Česnek Cibulka Tip: Ingredience na pizzu si může každý zvolit sám podle…

Sněhové koláčky

Postup: Rozkrájíme máslo, přidáme cukr, žloutek, smetanu a zbytek ingrediencí. Necháme půl hodiny odstát. Těsto nesmí být tuhé ani řídké, aby šlo rozválet na desce. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, která vyskládáme na vymaštěný plech. Kolečka pečeme dozlatova a vychladlé slepujeme sněhem z vaječných bílků. Potřebujeme: - 10 dkg másla - 14 dkg mouky - 1 žloutek - 3 lžíce smetany - 1 lžíce vína - půl lžičky cukru - špetka soli

Zavařené višně do moučníků, pudinků a do taženého závinu

Na půllitrovou sklenici potřebujeme 3 vrchovaté lžíce cukru. Omyté a okapané višně, které jsme zbavili stopek, odpeckujeme a plníme je do zavařovacích sklenic. Vrstvy ovoce střídavě prosypáváme cukrem a naplníme láhve. Na povrchu musí zůstat cukr, který pokapeme citronovou šťávou. Láhve uzavřeme a sterilizujeme 15 minut při 80 °C. Při otevření láhve doporučujeme celý obsah ihned spotřebovat. Zbude-li přesto část ovoce, uchováváme je v chladničce.

Tříbarevná buchta

Postup: Pečeme na vymaštěném plechu: 1. těsto je řidší, lehce jej vyválíme a rozdělíme rovnoměrně na plech, nejlépe navlhčenou stěrkou. Na barevné těsto rozetřeme tvaroh rozmíchaný s cukrem a vejcem. 3. těsto nalejeme na tvaroh, netřeme. Pečeme pomalu. Potřebujeme: - 1. těsto: 30 dkg polohrubé mouky 10 dkg másla 10 dkg mletého cukru 2 lžíce kakaa 3 lžíce studené vody 1 vejce ½ balíčku prášku do pečiva - 2. těsto: 3 kostky tvarohu 1 vejce 10 dkg mletého cukru 1…

Třešňový koláč

Postup: Změklý tuk našleháme s cukrem a přidáme šťávu z celého citronu. Doplníme jemně utlučenými hřebíčky a celými vejci a alespoň 15 minut pomocí metly ručně šleháme. V robotu stačí šlehat 5 minut. Doplníme vodou, promícháme, přidáme mouku s prosátým kypřícím práškem a promícháme. Rozetřeme na plech dobře vymazaný tukem a vysypaný moukou, poklademe omytými a dobře osušenými třešněmi bez stopek a pecek. Povrch ještě posypeme zvlášť připravenou drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Po upečení ještě posypeme moučkovým…

Třešňové knedlíky z tvarohového těsta

Postup: Na vál prosejeme mouku, přidáme asi půl lžičky soli, tvaroh, změklé máslo a s vejcem zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme plát silná asi 5 mm, krájíme z něho čtverce a plníme je omytými a dobře osušenými třešněmi zbavených stopek a pecek. Jsou-li třešně kyselejší, zasypeme je malým množstvím skořicového cukru nebo do každého knedlíku vložíme čtvrt kostky cukru. Knedlíky pak dobře uzavřeme a zaváříme ve vařící osolené vodě. Vaříme je jen krátce, protože třešně bývají brzy měkké a těsto,…