Rychle připravený višňový kompot

Oprané a okapané ovoce naplníme do čtvrtlitrových sklenic a zalijeme svařenou vychladlou vodou. Abychom přesně zjistili množství oslazené vody potřebné k zalití ovoce, zalijeme višně studenou svařenou vodou a vodu z nich slijeme do jiné nádoby. Do odměřené vody přidáme podle vlastní chuti umělé sladidlo a zalijeme ovoce. Sterilizujeme 20 minut při 80 °C.

Pampeliškové víno

Postup: Pampeliškové květy opereme, zbavíme zeleného a dáme do láhve o obsahu 5 l a vše zalijeme svařenou vodou. Láhev ovážeme plátnem. Za dva dny vodu slejeme, přecedíme a svaříme s cukrem a necháme zchladit. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený citron s pomerančem bez jader a droždí s rozdrobeným chlebem. Láhev dobře uzavřeme a necháme 6 týdnů kvasit. Během tohoto procesu citron a pomeranč klesne ke dnu. Po šesti týdnech scedíme, naplníme do lahví a necháme nejméně půl roku…

Páj

Postup: Cukr, sůl a prášek do pečiva smícháme. Rozsekáme tuk, rozdrobíme ho jako drobenku a utvoříme důlek, kam nalijeme studenou vodu a rychle zpracujeme. Těsto uhněteme a spíše rukama stloukáme. Vypracované těsto rozdělíme na 2 stejné díly. Vyválíme do formy. Dno propícháme vidličkou a naplníme ovocem. Z druhé části uděláme mřížky. Mřížky potřeme vajíčkem a v prudké troubě upečeme. Potřebujeme: 25 dkg hladké mouky 14 dkg másla nebo sádla 5 – 6 lžic studené vody Trocha soli 1 žloutek na…

Košíčky s višněmi

Postup: Na vál prosejeme mouku, přidáme žloutek a moučkový cukr a rozsekáme změklý tuk. Citron omyjeme a pak z částí citronu nastrouháme kůru. Těsto rychle na vále zpracováváme, rozdělíme dílky a formičky dobře vymazané tukem a vyplňujeme těstem. Dáme péci do středně vyhřáté trouby. Upečené košíčky necháváme vychladnout, můžeme je připravit i několik dní předem a plnit v den, kde je potřebujeme. Košíčky plníme několik dní předem. Do košíčků nastříkáme pevně ušlehanou smetanu, kterou osladíme vanilkovým cukrem. Povrch ještě posypeme…

Višňový kompot ve vlastní šťávě

Postup: Oprané okapané ovoce zbavené stopek naplníme do sklenic. Uzavřeme víčkem a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Uschováme v chladné místnosti. Při otevření láhve spotřebujeme ihned celý obsah. Takto zavařené ovoce se hodí do koláčů, bublanin a ke zdobení dortů. Hodí se i pro diabetiky. Potřebujeme: Oprané okapané ovoce

Koláč z kyslého mléka

Postup: Vše spolu umícháme – ne dlouho, ne rychle. Vymastíme plech a vysypeme moukou. Vylejeme těsto na plech, pečeme v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé pokapeme rumem a polejeme šťávou z celého kompotu. Pak na těsto rozetřeme meruňkový džem. Můžeme posypat ořechy s cukrem. Nakonec polejeme teplou čokoládou. Potřebujeme: 2 pohárky od hořčice kyšky (odpovídá asi 5 dcl) 2 pohárky od hořčice hrubé mouky (může být i polohrubá) 1 ½ pohárku od hořčice mletého cukru ½ pohárku od hořčice oleje…

Koláč v mandlovém kabátku

Postup: Necháme roztopit máslo. Žloutky opatrně oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a vymícháme do pěny. Bílky smícháme se lžící studené vody a špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku, škrobovou moučku, prášek do pečiva a mleté mandle smícháme dohromady. Polovinu této sypké hmoty přidáme k vajíčkům s cukrem. K tomu přiléváme za stálého míchání rozpuštěné máslo. Poté přidáme druhou půlku sypké hmoty a nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a…

Koláč s pudinkem

Postup: Těsto vyhněteme a připravíme si 2 placky. Jednu placku rozválíme na vymaštěný a pomoučený plech, na ni navrstvíme náplň a přikryjeme druhou vyválenou plackou. Pečeme dozlatova. Potřebujeme: 25 dkg polohrubé mouky 25 dkg hladké mouky 25 dkg másla nebo Hery 3 polévkové lžíce mletého cukru 3 polévkové lžíce mléka 1 prášek do pečiva - náplň: 1,2 kg jablek 12 lžic mletého cukru 3 vanilkové pudinky (Náplň se smíchá dohromady.)

Jahodový kompot

Způsob č. 1: K zavařování vybíráme jahody, které mají pevnou dužinu a nejsou přezrálé. Stopku netrháme, ale vykroutíme. Plody vložíme na síto a opláchneme je pod studenou tekoucí vodou. Pak je dáme okapat. Na 5 kg jahod svaříme 700 g krystalového cukru v 1 l vody. Cukr svařujeme s vodou za občasného míchání a sbíráme tvořící se pěnu. Procezený roztok nalijeme na jahody. Sterilizujeme 6 minut při 100 °C nebo 15 minut při 80 °C. Jahody zaléváme cukerným roztokem jen…

Jahodový džem

Postup: Oprané jahody dáme okapat, vložíme je do varné kameninové nebo porcelánoví mísy, posypeme je cukrem a ponecháme 12 hodin v klidu. Vaříme je za občasného míchání 15 minut od bodu varu. Přidáme půl sáčku přípravku ke konzervování promíchané s 1 lžící cukru a šťávou z jednoho citronu. Vaříme za stálého míchání 5 minut. Nakonec vmícháme ¼ lžičky přípravku ke konzervování a za stálého míchání ponecháme 1 minutu v prudším varu. Ihned odstavíme a horký džem plníme do dobře vyhřátých…

Jahodová zavařenina

Postup: Omyté a okapané jahody vaříme za stálého míchání tak dlouho, dokud se brázda za vařečkou hned neuzavírá. Pak přidáme cukr a vaříme dále, až se trošku zavařeniny na studeném talíři neroztéká. Horkou zavařeninu nalejeme do horkých sklenic vypláchnutých rumem. Sklenice uzavřeme víkem, přitlačíme hlavicí a sterilizujeme 15 minut při 80 °C. Potřebujeme: Na 1 kg jahod 250 – 300 g krystalového cukru nebo na 1 kg prolisovaných jahod 500 g cukru 1 citron

Džem z černých třešní a tmavých višní

Tři díly třešní a dva díly višní opereme a dáme okapat. Na 1 kg smíchaných obou druhů ovoce počítáme 500 – 600 g cukru podle sladkosti višní. Oprané a okapané ovoce vypeckujeme a vaříme je ve vlastní šťávě 20 minut za stálého míchání. Horký džem nalijeme do sklenic a sterilizujeme 10 minut při 80 °C.

Domácí višňovka

Postup: Vodu svaříme s cukrem. Do pětilitrové zavařovací sklenice dáme svařenou směs, doplníme vodkou, čistým lihem nebo rumem, kouskem celé skořice dlouhým nejméně 5 cm a omytými a odkapanými višněmi (višně nejdříve omyjeme v teplé vodě a pak je ještě propláchneme studenou vodou). Povrch láhve nebo sklenice dobře uzavřeme, dáme na okno na slunce a necháme asi 14 dní stát. Pak procedíme a získaný likér v lahvích dobře uzavřeme. Višně můžeme do likéru prolisovat nebo je můžeme dát do malých…

BE-BE Buchta

Postup: Piškot upečeme ze všech uvedených ingrediencí. Krém připravíme tak, že uvaříme 3 vanilkové pudinky v 1 l mléka, které smícháme s máslem a vše vymícháme dohladka, až bude směs vlažná. Natřeme na piškot, naskládáme BE-BE sušenky a pokapeme rumem. Nakonec polijeme připravenou čokoládou, kterou vymícháme ze všech uvedených surovin. Potřebujeme: - piškot: 4 žloutky 8 lžic horké vody 20 dkg mletého cukru ½ prášku do pečiva Sníh ze 4 bílků 15 dkg hladké mouky - krém: 3 vanilkové pudinky…

Výroba aspiku

Postup: Do pitné vody dáme cukr, ocet, sůl, očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli nakrájenou na kolečka a oloupaný citron. Pak přidáme všechno koření a zvolna vaříme do měkka. Pak přidáme želatinu, dobře rozmočenou ve studené vodě. Vše dobře promícháme. Želatinu necháme rozpustit v horkém vývaru – nevaříme. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, vlijeme jej za stálého míchání do vývaru. Znovu vše promícháme a necháme na mírném plamenu táhnout tak dlouho, dokud se aspik nevyčistí. Hotový aspik ihned stáhneme z …

Vlašský salát

Postup: Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Nakrájíme je na nudličky a přidáme stejně tvarované okurky, vařenou zeleninu a salám. Dále přidáme sterilovaný hrášek bez nálevu a vše spojíme majonézou. Podle chuti přisolíme, okořeníme a vše promícháme. Potřebujeme: 500 g brambor 200 g salámu 100 g sterilovaných okurek 20 g sterilovaného hrášku 100 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 200 g majonézy Sůl Pepř Cukr Ocet Worcester Hořčice

Vejce Cardinal

Postup: Na plátek veky potřený máslem položíme zastřené vejce. Příprava zastřených vajec: Do vody dáme ocet, sůl, a uvedeme do varu. Do vařící vody vklepneme vejce a necháme srazit bílek kolem žloutku. Sražené vejce přeložíme do studené vody. Z majonézy, bílého vína a kečupu uděláme přeliv, kterým vejce položená na vece přelijeme. Zdobíme citronem a sardinkou. Potřebujeme: Veka máslo 5 ks vajec Sůl ½ dcl octa 100 g majonézy 50 g rajského protlaku ½ dcl bílého vína 100 g másla…

Šunkové závitky v aspiku

Postup: Porcelánové hrnečky vylijeme tekutým aspikem tak, aby na jejich stěnách zůstala vrstva cca. 4 mm. Na tuto vrstvu klademe vějířek okurky, kousek kapie, kolečko vajíčka a postranní stěny vyložíme šunkovým salámem. Vnitřek naplníme bramborovým salátem. Jednotlivé porce zalijeme tekutým aspikem a necháme dobře vychladnout. Před podáváním hrnečky krátce smočíme v horké vodě a ihned vyklopíme. Potřebujeme: 1 kg aspiku 5 dkg sterilovaných okurek 5 dkg kapie 1 vejce 20 dkg šunkového salámu 20 dkg bramborového salátu

Ruská vejce

Postup: Na talířek položíme vlašský salát. Vejce rozpůlíme (vařené natvrdo) a položíme na salát žloutkem dolů. Obložíme vějířkem okurky, kornoutkem salámu, hráškem, kapií a zdobíme zelenou petrželkou. Potřebujeme: 600 g vlašského salátu 5 ks vajec 150 g šunkového salámu 100 g sterilovaných okurek Kapie Hrášek Zelená petržel

Rošťáci

Postup: Vše se zamíchá dohromady, maso naklepeme a naložíme na 24 hodin do láku. Smažíme 2 minuty z každé strany na rozpáleném oleji. Potřebujeme: 6 – 8 libových kotlet nebo kýta nebo krkovička 2 celá vajíčka 1 malá lžička soli 1 malá lžička pepře 2 malé lžičky worcesteru 1 malá lžička maggi 1 malá lžička obyčejné hořčice 1 malá lžička kremžské hořčice 2 velké lžíce solamylu 4 stroužky česneku