Květákové karbanátky

Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme vychladnout, rozmačkáme vidličkou. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, vejce a strouhanku. Směs osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a majoránkou. Vytvarujeme placičky, které smažíme z obou stran na oleji. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

 

Potřebujeme:

1 květák

2 vejce

1 cibule

150 g strouhanky

50 g slaniny

3 stroužky česneku

Olej

Majoránka

Mletý pepř

Mletý kmín

 

sůl

Lívance s ovocem

Postup:

Z mouky, mléka, vejce, cukru, soli a droždí připravíme těsto, které necháme vykynout. Pak z něj na oleji upečeme lívance a zdobíme je ovocem a ušlehanou smetanou.

 

Potřebujeme:

300 g hladké mouky

1,5 dcl mléka

1 vejce

2 lžíce cukru

1 dcl oleje

10 g droždí

Špetka soli

100 g ovoce (jahody, ostružiny apod.)

 

2 dcl smetany ke šlehání

Macek

Postup:

Nastrouháme syrové brambory, osolíme, okořeníme mletým pepřem, promícháme s mletými škvarky a na kostičky pokrájeným rohlíkem. Přidáme mouku. Vytvarujeme placičky, které po obou stranách opékáme v rozpáleném tuku.

 

Potřebujeme:

800 g brambor

Sůl

Pepř

60 g škvarků

150 – 300 g polohrubé mouky

 

Olej na smažení

Gule (spařené těsto)

Postup:

Mouku spaříme vřelou vodou a vyhněteme sádlem. Vyválíme hada, rozplácneme dlaní a klademe ovoce, nejlépe trnky. Vaříme ve vroucí vodě a až gule vyplavou, jsou hotové. Pomastíme omastkem a sypeme buď tvarohem, mákem, perníkem, nastrouhanou tatrankou. Vše polijeme rozpuštěným máslem.

 

Potřebujeme:

½ kg polohrubé mouky

Vřelá voda

Čajová lžička na kopec sádla

Trnky

Máslo

Omastek

 

Tvaroh nebo mák nebo perník nebo tatranka (nastrouhaná)

Kefírová buchta

Postup:

Mouku smícháme se sodou, cukrem, kakaem, skořicí, zaděláme vejci rozšlehanými v oleji a nakonec vmícháme kefír. Tekuté těsto vlijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, pečeme na 180 °C asi 40 minut podle výšky těsta. Necháme vychladnout. Polejeme čokoládovou polevou.

Čokoládová poleva:

Čokoládu na vaření smícháme se lžící tuku a třemi lžícemi mléka. Rozmícháme a rovnoměrně polejeme těsto. Posypeme strouhanými ořechy nebo kokosovou moučkou.

 

Potřebujeme:

350 g polohrubé mouky

1 lžička sody nebo prášku do perníku

1 vejce

2 lžíce kakaa

2 dcl oleje

½ l kefíru

250 g mletého cukru

1 vanilkový cukr

½ lžičky skořice

100 g čokolády na vaření

Tuk

Mléko

 

Strouhané ořechy nebo kokosová moučka

Olejové vdolečky od Fany

Postup:

Z mléka, cukru, soli a kvasnic si připravíme kvásek. Smícháme s ostatními ingrediencemi. Necháme kynout. Tvarujeme vdolečky, které plníme tvarohem a rozinkami namočenými v rumu. Potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme posypkou, popř. dozdobíme povidly.

 

Potřebujeme:

50 dkg hladké mouky 00

4 kostky cukru

¼ l mléka

1 kostka kvasnic

2 – 3 žloutky

1 majonéza (v krabičce)

1 a ½ dcl oleje (raději méně)

 

Trocha soli

Čína po slovácku paní Mileny

Postup:

Drůbeží maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, posypeme kořenicí směsí na křehká masa a zakápneme olejem. Vše promícháme a necháme do druhého dne odležet. Připravíme si zeleninovou směs: dáme zpěnit cibulku nakrájenou na kostičky, pak přidáme papriku na tenké nudličky, podléváme 1 – 2 lžícemi vody a vydusíme do měkka. Až je zelenina měkká, tak ji dobře zakápneme sójovou omáčkou. Maso si zprudka opečeme na pánvi. Až je orestované, přidáme k němu zeleninu a promícháme. Podáváme se šunkovou rýží nebo s bramborem.

 

Potřebujeme:

Drůbeží maso

Sůl

Pepř

Koření na křehká masa

Olej

Cibule

Paprika

 

Sójová omáčka

Ananasová rozkoš ze Suché Loze

Postup:

Suroviny na těsto smícháme, dáme na vymazaný a vysypaný plech. Po upečení necháme vychladnout a potřeme krémem. Nakonec posypeme sekanými ořechy.

Tip:

Místo ananasu můžeme přidat dýňový kompot!

 

Potřebujeme:

1 a ½ hrníčku polohrubé mouky (asi 2 dcl)

1 a ½ hrníčku cukru krupice

2 celá vajíčka

1 prášek do pečiva

2 lžičky jedlé sody

1 menší ananasový kompot (rozmixovaný i se šťávou)

Sekané ořechy

Krém:

 

Z dvou pomazánkových másel bez příchuti, jednoho kelímku hotového vanilkového pudinku (i se šlehačkou nahoře), 1 lžíce cukru krupice a 1 vanilkového cukru smícháme krém.

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS