Hedvábné tvarohové řízečky

Postup:

Naklepeme čtyři kuřecí řízky (může být i jiné maso), osolíme je, obalíme v hladké mouce. Rozmícháme dvě lžíce měkkého tvarohu se dvěma bílky, solí a špetkou kari. Řízky se obalí ve směsi a pak se obalí ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s brambory, salátem a zeleninou.

 

Potřebujeme:

Maso na řízky (např. kuřecí)

Hladká mouka

2 lžíce měkkého tvarohu

2 bílky

Strouhanka

Olej

 

Sůl

Pohanka s houbami

Postup:

Nakrájíme houby na krátké plátky, osmahneme na oleji s nasekanými stonky petrželky, podlijeme a dusíme přibližně 15 minut. Přidáme promytou pohanku, přilijeme ½ l vody a vaříme na mírném ohni, dokud není pohanka měkká. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku, případně přidáme smetanu.

 

Potřebujeme:

300 g hub

4 lžíce oleje

200 g pohanky

Petřzelka

Sůl

 

2 lžíce smetany

Bramborové placky s pohankou

Postup:

Do syrových nastrouhaných brambor přidáme stejné množství doměkka uvařené a vychladlé pohanky. Přidáme dvě celá vejce, dvě lžíce mléka, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, dvě lžíce hladké mouky. Dobře promícháme. Lžící nabíráme těsto a na pánvi na rozpáleném oleji smažíme placky. Podáváme k bramborám nebo chlebu a doplníme čerstvou zeleninou.

 

Potřebujeme:

Brambory

Pohanka

2 vejce

1 lžíce mléka

Česnek

Majoránka

Sůl

Hladká mouka

 

Olej

Pohanková polévka

Postup:

Orestujeme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a vypranou pohanku. Společně restujeme. Nakonec přidáme kmín a houby. Pokud použijeme sušené, musíme je předem namočit. Vše promícháme a společně dusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme dalších 20 minut. Dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a solí.

 

Potřebujeme:

4 lžíce sezamového oleje

2 mrkve

1 petržel

1 – 2 cibule

½ celeru

1,2 l zeleninového vývaru

150 g pohanky

Majoránka

Kmín

2 hrnky čerstvých nebo sušených hub

2 – 4 stroužky česneku

Sůl

 

Pepř

Obilné lečo z pohanky

Postup:

Propláchnutou pohanku namočíme v ½ l vody. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhaný česnek, nakrájené papriky a rajčata s cuketou. Dusíme doměkka.

Tip: Můžeme přidat nakrájenou klobásu nebo slaninu!

 

Potřebujeme:

250 g pohanky

200 g cibule

200 g papriky

200 g rajčat

Cuketa

4 stroužky česneku

Olej

 

Mletý kmín

Jablečná buchta

Postup:

Smícháme všechny ingredience a dáme péct na 15 minut na vysypaný a vymaštěný plech. Poléváme polevou.

 

Potřebujeme:

½ kg oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek

350 g hrubé mouky

2 celá vejce

1 dcl oleje

100 g mletého cukru

1 prášek do pečiva

2 lžíce rumu

 

Poleva:

100 g másla

100 g cukru

8 lžic rumu

3 lžíce horké vody

5 lžic kakaa

 

Máslo rozpustíme, přidáme horkou vodu s rumem, cukr a kakao. Mírně povaříme. Poleva se nalije na buchtu horká. Můžeme posypat kokosem nebo sekanými ořechy.

Jablečný srnčí hřbet

Postup:

Vejce a cukr ušleháme do pěny. Přidáme strouhanku, kakao, citronovou kůru a šťávu, jablka a ořechy. Vymažeme srnčí hřbet (lze péci i v dortové formě). Formu vysypeme strouhankou. Upečeme na 160 – 170 °C. Po upečení se nechá těsto vychladnout. Vyklopíme a pocukrujeme.

 

Potřebujeme:

5 celých vajec

5 lžic cukru

5 lžic strouhanky

2 lžíce kakaa

Kůra z jednoho citronu

Šťáva z ½ citronu

1 – 2 jablka (nastrouhat)

2 lžíce mletých ořechů

 

 

 

Oplatkové karamelové řezy

Postup:

Na plech si rozložíme suché dortové oplatky, mohou být i přes sebe. Na oplatky dáme ušlehané těsto. Upečeme. Oplatky pečeme zpočátku prudce v horké troubě, pak na deset minut ztlumíme. POZOR – plechem se nesmí o nic klepnout! Necháme pořádně vychladnout.

 

Těsto:

6 žloutků

30 dkg mletého cukru

30 dkg mletých ořechů

Dortové oplatky

Sníh ze šesti bílků

 

Po vychladnutí upečeného těsta na oplatkách si připravíme krém.

Krém:

1 celá plechovka slazeného mléka (vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě, vychladlé)

1 máslo utřené do pěny

Toto smícháme, velmi opatrně, máslo přidáváme do mléka po lžičkách, aby se krém nesrazil. Krém natřeme na vychladlý oplatek. Polijeme čokoládou.

Čokoláda:

½ kostky 100% tuku

Kakao

Mletý cukr

 

Vše se smíchá v páře do hladké polevy. Hotovou polevu naléváme na plech pomalu, musí být také vlažná. Pomalu ji roztíráme, aby se nám nesmíchala s krémem.

Černé řezy

Postup:

Tuk, med, cukr, vejce, kakao šleháme v míse do pěny. Přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a zvolna pečeme. Vychladlé těsto potřeme marmeládou a polijeme citronovou polevou. Krájíme na obdélníčky nebo trojúhelníčky.

 

Tip: Můžeme polít i čokoládou a posypat kokosem.

 

Potřebujeme:

1 lžíce medu

3 dkg vlažného tuku

10 dkg mletého cukru

1 dkg kakaa

1 celé vejce

20 dkg hladké mouky

1/8 mléka

 

½ prášku do pečiva

Perníkový řez se zavařeninou

Postup:

Umícháme med, cukr, vejce do pěny. Postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva, mléko, nakonec přidáme ořechy. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a zvolna pečeme. Vychladlý koláč rozkrojíme na polovinu a potřeme zavařeninou. Krájíme na úhledné řezy. Můžeme jej také zdobit libovolnou polevou, dobrý je ale i jenom pocukrovaný.

 

Potřebujeme:

4 lžíce medu

2 vejce

10 dkg mletého cukru

4 dkg tuku

50 dkg hladké mouky

1 prášek do pečiva

Hrst strouhaných ořechů

 

¼ l mléka

Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS